Home / Vijesti / Svijet / Slijedi 5 godina pakla – kako će ih preživjeti?

Slijedi 5 godina pakla – kako će ih preživjeti?

Nedavni pokazatelji stabilizacije na tržištima u usponu samo su zatišje pred buru, koja im u narednih pet godina donosi naplatu duga od 1.600 milijardi dolara.

Problem servisiranja duga, čija će godišnja otplata porasti za više od 100 milijardi dolara do 2020. u odnosu na 2015. godinu, rezultat je ogromnog zaduživanja u periodu poslije finansijske krize 2008. godine, navodi britanska agencija Rojters.

U godinama poslije krize, vlade afričkih država, turske banke i zemlje u razvoju su se zaduživale na tržistima obveznica, ohrabrene nultom kamatnom stopom u SAD.

Sada je, međutim, došao trenutak za naplatu tog duga, navodi Rojters.

U periodu od 2016. do 2020. godine, tržištima u razvoju će doći na naplatu skoro 1.600 milijardi dolara, od čega tri četvrtine čini korporativni dug, prema podacima banke ICBC Standard bank.

Prema podacima švajcarske banke UBS, bruto potrebe Turske za refinansiranjem duga su najveće među državama u razvoju u odnosu na nivo deviznih rezervi, dok odmah iza Turske slijede Mađarska, Indonezija, Južnoafrička Država i Rusija, navodi Rojters.

Jedna od posljedica “pomahnitalog zaduživanja” jeste ta da kompanije iz zemalja u razvoju sve više koriste sredstva prikupljena na tržištima obveznica za otplatu dospelih dugovanja, upozorio je nedavno Međunarodni monetarni fond.

Fond je dodao da je udeo tako prikupljenih sredstava porastao u ukupnom zaduživanju kompanija na skoro 30 odsto u 2014. godini sa manje od pet odsto iz 2005. godine.

Izvor/tanjug/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)