Home / Vijesti / BiH / Rasim Ljajić: Putovali do Bihaća kao da smo na reliju Pariz – Dakar

Rasim Ljajić: Putovali do Bihaća kao da smo na reliju Pariz – Dakar

Potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Rasim Ljajić prisustvovao je poslovnom forumu pod nazivom “Biznis plus” koji se održao u gradu Bihaću.

U njegovom izlaganju na ovom forumu dominirala je statistička činjenica da je 97% mladih u zemljama zapadnog Balkana nezaposleno. Vjerovatno stoga imamo i opći pesimizam koji je ovladao javnim prostorom, a ključni razlog zaostajanja je taj da je politika preuzela primat nad ekonomijom. Na žalost, u praktičnom životu bez politike u zemljama balkana teško da možete napraviti neki ekonomski rezultat.

– U političkom smislu zemlje regiona su daleko od stabilnosti. Rekao bih da je ovo 1996. godina a ne 2016. Negdje smo izgubili 20 godina. Primjećujem letargiju, apatiju pesimizam koji je zavladao cijelim regionom. Kada pitate ljude šta su vaši problemi svi odgovori vode ka ekonomiji, radnim mjestima, nezaposlenosti, niskom životnom standardu, a kad im date mogućnost da javno o tome govore, debatuju, to skoro nikog ne interesuje, rekao je Ljajić u svom izlaganju.

Po njemu jedino riješenje za zemlje Balkana je da zemlje odlučnije nastave put ka Evropskoj uniji i to iz dva razloga: integracije relaksiraju odnose jer moramo imati zajednički cilj kojem cemo težiti da bi nase društvo moglo da se modernizuje i potrebne su nam investicije.

– Na ovim prostorima historija još uvijek ima potpuni primat u odnosu na sadašnjost. Cijeli prostor pati od viška nacionalizma u društvenom smislu, viška komunizma u ekonomskom smislu i viška populizma u političkom smislu. Mi smo društvo ne završenih tranzicija. Izašli iz socijalizma a ne znamo gdje smo se uputili. Mi bi malo drustvene pa malo privatne svojine, malo bi htjeli tržišne privrede, a malo samoupravljanja. Zaista smo negdje na pola puta, a neodlučnost političkih elita je rezultat ogromnog zaostajanja. 2/3 mladih po završetku obrazovanja ne razmišlja ni o čem drugom nego da radi u nekom ministarstvu, lokalnoj samoupravi, školstvu ili bolnici. Nema preduzetništva, nema inicijative i bez toga  nema ni ekonomskog oporavka, kaže Rasim Ljajić.

Sumarno, Ljajić smatra da su ključne su integracije, investicije u infrastrukturu, te inovacije. Suština je da pored pomoci EU moramo da se udružujemo jer pojedinačno smo ništa, a udruženi nešto. I kad se na političkom nivou dogovori neki izvoz, niti možemo da obezbjedimo količinu, ni kontinuitet jer smo mali.

– Uloga države jeste da nam pomogne, obezbjedi političku stabilnost i ukloni prepreke na polju trgovine.   Ako mislimo nešto da uradimo onda ekonomija mora da ima primat, i ako svako radi svoj posao onda ima šanse da nešto napravimo. Dosta je bilo seminara, konferencija, uložite u infrastrukturu, mi smo putovali do Bihaća kao da smo na reliju Pariz – Dakar, a pričamo o nekoj ekonomji i razvoju, dodao je Ljajić.

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)