Home / Nauka i Tehnologija / Čudo od materijala za nove smartfone

Čudo od materijala za nove smartfone

Dvije stotine puta jači od čelika, gotovo nevidljiv okom, grafen je revolucionarni materijal budućnosti.

Izgled mobilnih telefona dramatično se promijenio posljednjih godina. Za takvu transformaciju, između ostalog, zaslužni su i novi materijali. Ali, jedan materijal ima potencijala više nego bilo koji drugi da preoblikuje naredne generacije smartfona.

Dvije stotine puta jači od čelika, ali gotovo nevidljiv ljudskim okom, grafen je mreža sastavljena od atoma ugljika s nevjerovatnim svojstvima. Može poslužiti kao električni provodnik i, kada se postavi na plastične trakice, dobije se jeftina alternativa silikonskim i metalnim provodnicima.

“Grafen je istovremeno veoma tanak i fleksibilan i, uz to, odličan provodnik. Kombinaciju tih svojstava je veoma teško naći u bilo kojem drugom materijalu i zbog toga je grafen veoma bitan resurs”, rekao je Frank Koppens iz Institute of Photonic Sciences.

Evropska unija kroz period od deset godina troši više od milijardu eura na razvoj grafena, što je jasan znak njegovog potencijala.

graphene-on-flower

Materijali debljine atoma

“Grafen je proglašen čudom od materijala kada je tek otkriven. Vjerovalo se da će promijeniti način na koji proizvodimo elektronske uređaje, automobile, pa čak i odjeću. Ali, pokazalo se da ga je teško proizvoditi u velikim količinama, što je jedan od razloga njegove slabe zastupljenosti. Međutim, promjene su na pomolu”, javlja reporter Al Jazeere Tarek Bazley.

Bilo da se koristi kao senzor na rukavicama ili kao ekran na savitljivoj plastici, eksperimentalni uređaji koji koriste grafen obilježili su ovogodišnji svjetski kongres mobilne tehnologije. Proizvođači telefona su veoma zainteresirani. Ali, čovjek koji je za otkriće grafena dobio Nobelovu nagradu tvrdi da postoji niz drugih materijala koji nude još veći potencijal.

“Radije govorim o cijeloj familiji dvodimenzionalnih kristala, umjesto samo o grafenu. Zajedno, ti kristali imaju veću moć. Budućnost zaista leži u korištenju kombinacije takvih materijala”, kazao je Konstantin Novoselov, dobitnik Nobelove nagrade.

Na sajmu u Barceloni fokus možda jeste na posljednjoj generaciji elektronskih uređaja, ali u narednim godinama materijali debljine jednog atoma mogli bi pomoći naučnicima da u potpunosti redizajniraju materijalni svijet koji nas okružuje.

Izvor: Al Jazeera

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)