Home / Vijesti / BiH / “Snažan reformski kurs”: Vlada FBiH povećala ministrima i savjetnicima naknade sa 1 KM na 250 KM

“Snažan reformski kurs”: Vlada FBiH povećala ministrima i savjetnicima naknade sa 1 KM na 250 KM

Teško finansijsko stanje u državi nije spriječilo Vladu Federacije BiH da svojim članovima i njihovim savjetnicima poveća naknade sa jedne KM na 250 KM i to sve u jeku priče premijera FBiH Fadila Novalića da je povećanje minimalne plate na 420 KM društveno opasno i da koči ekonomski rast.

b_160209026

Iako to nije objavljeno u saopćenju za medije, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je na sjednici održanoj 2. februara Uredbu o izmjenama Uredbe o naknadama koje pripadaju članovima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i njihovim savjetnicima koje nemaju karakter plaće. Glavni cilj ovih izmjena bio je povećanje naknada.

Sporne naknade su izmjenama Uredbe 2013. godine smanjene na jednu konvertibilnu marku, da bi samo tri godine poslije bile povećane na 300 KM, odnosno 250 KM. Ova Uredba koju potpisuje predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić već je stupila na snagu s obzirom na to da je objavljena 5. februara ove godine u Službenim novinama Federacije BiH.

Podsjećamo, Uredba o naknadama koje pripadaju članovima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i njihovim savjetnicima koje nemaju karakter plaće donesena je 2010. godine. Vlada FBiH tada je predvidjela da članovi Vlade FBiH čije je mjesto prebivališta udaljeno više od 70 kilometara od radnog mjesta imaju pravo na 500 KM naknade za odvojeni život. Njihovim savjetnicima tada je na raspolaganje dat iznos od 400 KM, također za odvojen život.

Godinu dana poslije Vlada FBiH izvršila je izmjene kojima je članovima dozvolila 300 KM, a savjetnicima 150 KM naknade za odvojeni život. Uredba je doživjela i treću izmjenu 2013. godine kada su naknade koje nemaju karakter plaće smanjene na jednu KM.

izvor/klix/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)