Home / EU / Novčanice od 500 eura neće se više štampati

Novčanice od 500 eura neće se više štampati

Guverner ECB-a Mario Draghi najavio je da su spremni da razmotre mogućnost prestanka štampanja novčanice od 500 eura zbog toga što pomažu kriminalnoj djelatnosti.

Draghi je istakao da o ovom potezu razmišljaju zbog konstantnih upozorenja policije da se upravo ove novčanice najviše koriste na crnom tržištu.
Ipak, članovi upravnog odbora banke traže i dodatne dokaze da nije riječ samo o insinuacijama.

U Velikoj Britaniji zaustavili su korišćenje novčanica od 500 eura, koje se više ne mogu dobiti ni na bankomatima ni u bankama još od 2010. jer je 90 odsto potražnje za njima dolazilo iz kriminalnih krugova.

Centralna banka Italije opisala je na koji način novčanice s visokim apoenima pogoduju kriminalnim aktivnostima poput prodaje droge ili utaje poreza jer je novac lakše prenijeti i sakriti.

“Kriminal je djelatnost u kojoj se plaća isključivo u gotovini pa pomažu novčanice s visokim apoenima”, objasnila je policija u Italiji, u kojoj se takođe procjenjuje da više od 90 odsto novčanica od 500 eura cirkuliše unutar mafije.

Povlačenje tih novčanica razmatra i Finska, a SAD je novčanice od 1.000 dolara povukao s tržišta još 1969. godine, nakon što je utvrđeno da pomažu kriminalcima u razvoju crnog tržišta.

Prethodno je Evropska komisija najavila istragu o sumnjivo visokom broju novčanica od 500 eura koje su u opticaju u eurozoni, a Draghi je tada istakao da su u fazi proučavanja problema, i da još nisu odlučili kako da ga riješe.

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)