Home / Vijesti / BiH / Od kraja ožujka sredstva iz COSME programa dostupna i bh. kompanijama?

Od kraja ožujka sredstva iz COSME programa dostupna i bh. kompanijama?

Do kraja drugog mjeseca treba očekivati da sporazum između EU i BiH o sudjelovanju u programu Konkurentnosti malih i srednjih poduzeća (COSME) bude spreman za potpisivanje, ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će pokušati  skratiti ovu proceduru uz pomoć Delegacije EU jer će ići njihovom službenom poštom.

Daljnji postupak je, objašnjava, dostava računa za plaćanje ulazne karte za ovaj program koja ide iz proračuna i iz rezerviranih sredstava iz IPA-e.“Nadamo se da će to biti završeno za mjesec dana. Tako da se može očekivati da će krajem trećeg mjeseca, ako ne bude nikakvih nepredviđenih situacija, sve biti završeno”, navodi pomoćnik ministra.

Podsjetimo, EU bi za plaćanje ulazne karte za BiH u ovaj program trebala izdvojiti 300.000 eura iz programa IPA 2014 (za pokrivanje 90% ulazne karte 2015.) i 282.200 eura u okviru programa IPA 2015 (za pokrivanje 85% ulazne karte 2016.

Nakon završenih procedura mala i srednja poduzeća kroz COSME program imat će pristup sredstvima od 2,3 milijarde eura koja su osigurana za vrijeme trajanja ovog programa od 2014. do 2020.

COSME podržava kompanije da usvajaju nove biznis modele i inovativne prakse a može poslužiti kompanijama koje imaju problema u pristupu tradicionalnim kreditnim sredstvima.

On također podržava poduzetnike kroz jačanje usluga kao što su edukacija poduzetnika, mentoring i drugi servisi podrške.

Program je prvenstveno namijenjen malim i srednjim poduzetnicima te nacionalnim, regionalnim i lokalnim organizacijama/institucijama koje djeluju u području poticanja, promicanja i/ili podupiranja poduzetništva.

izvor/EU/COSME/Min.Vanjske trgovine i Ekonomskih odnosa/

poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)