Home / Vijesti / BiH / Konaković:Skandalozne plate direktora javnih ustanova u KS

Konaković:Skandalozne plate direktora javnih ustanova u KS

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je na svojoj Facebook stranici objavio informacije o platama direktora javnih ustanova KS. Informacije su stigle iz Poreske uprave FBiH.

“Plata od 7.500 KM mjesečno jednog dekana, 6.000 – 6.500 još nekih dekana, plata od 5.500 KM nekoliko direktora zdravstvenih ustanova, primanja od 9.500 KM direktora jednog fonda, plate pomoćnika direktora nekih ustanova između 3500-5000 KM”, napisao je Konaković na svom Facebook profilu., navodeći kako postoje u sistemu i dekani na našim Univerzitetima sa platama 1.800-2.300 KM, kao i i direktori ustanova sa 1.500-1.700 KM.

Zbog svega navedenog, kaže Konaković u četvrtak je na sjednici Vlade KS usvojen prijedlog zakona koji reguliše oblast plata direktora preduzeća, ustanova, zavoda i fondova čiji je osnivač Kanton Sarajevo. Skupština će razmatrati zakon na sjednici koja će biti održana u ponedjeljak 1. februara. Naveo je i kako se zakonom limitira plata na maksimalno tri prosječne federalne (cca 2.500 KM).

Konaković je na ovoj društvenoj mreži napisa i kako će skupštini i javnosti biti prezentovane plate premijera (2.900 KM) i ministara u Vladi KS, zastupnika i pomoćnika ministara.

“Istovremeno, neki zdravstveni radnici, sestre i tehničari, učitelji i nastavnici, asistenti na fakultetima, državni službenici i još neki kvalifikovani kadrovi u sistemu nemaju adekvatna primanja”, napisao je Konaković te dodao: “Napravićemo velike uštede, ali je još značajnija činjenica da će u našem društvu biti manje nepravde ove vrste. Očekujemo naravno burne reakcije onih koji imaju te visoke plate, ali ovaj posao ne može bez turbulencija”.

Inače, Vlada Kantona Sarajevo utvrdila jenedavno Nacrt Zakona o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa institucija, kantonalnih javnih preduzeća, javnih ustanova čiji je osnivač Kanton Sarajevo, a koji je predložilo Ministarstvo pravde i uprave KS.

Ovim zakonom se na sveobuhvatan način reguliše pitanje plaća i naknada predsjednika i članova skupština javnih preduzeća, upravnih odbora i nadzornih odbora javnih ustanova, direktora i izvršnih direktora javnih preduzeća, direktora javnih ustanova i fondova čiji je osnivač Kanton.

Imajući u vidu obavezu Kantona Sarajevo na zaštiti imovine Kantona Sarajevo u svim segmentima, pa i u dijelu prenesenih prava, obaveza i javnih ovlaštenja na pravne subjekte došlo se do zaključka da se primjena Zakona o platama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa kantonalnih javnih preduzeća koji je na snazi od 2013. godine proširi i na druge pravne subjekte, a sve iz razloga kontrole i praćenja utroška budžetskih sredstava.

U novom zakonu predložena su primanja i to najviše do tri prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji BiH po posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku za direktore, zamjenike direktora i izvršne direktore, najviše do 50 posto jedne prosječne neto plaće za predsjednike skupština, upravnih, nadzornih odbora i drugih organa, te najviše do 40 posto jedne prosječne neto plaće za članove tih odbora. Pomenuti zakon je upućen u skupštinsku proceduru.

Vlada je naložila Upravi za inspekcijske poslove KS da u narednih 30 dana izvrši inspekcijske preglede i utvrdi da li je i gdje bilo kršenja važećeg  Zakona o platama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa kantonalnih javnih preduzeća, te da poduzme zakonom predviđene mjere

izvor/akta/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)