Home / Vijesti / Gradovi / Table sa historijatom na devet sarajevskih mostova

Table sa historijatom na devet sarajevskih mostova

U narednim danima bit će postavljena turističkih obilježja na devet sarajevskih mostova, kao završna aktivnost projekta “Phoenix – Kultura za budućnost”.

U sklopu ovog projekta bit će označeni mostovi: Kozja ćuprija, Šeher-ćehajina ćuprija, Latinska ćuprija, Drvenija, Festina Lente, Ćumurija, Skenderija, Most Suade i Olge (Vrbanja), te Ars Aevi most.

Cilj ove aktivnosti je da se Sarajlijama i posjetiocima Sarajeva predstavi kulturno-historijska baština grada, te da se ukaže na simboliku sarajevskih mostova, koji već vjekovima povezuju različite obale, različite kulture, različite epohe…

Table kojima će mostovi biti označeni sadržavat će piktogram i kratki historijat svakog od ovih devet mostova, a na njima će se naći i QR kodovi, pomoću kojih će zainteresirani posjetitelji lako i brzo moći pristupiti opširnijim tekstovima o mostovima, koji se nalaze na sveobuhvatnom web portalu Destinacije Sarajevo – www.destinationsarajevo.com.

Aktivnost označavanje sarajevskih mostova sprovodi se u saradnji sa Gradom Sarajevom, pod čijom je ingerencijom korito rijeke Miljacke, te uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika, koji djeluju u sklopu Ministarstva kulture i sporta FBiH.

Projekat “PHOENIX – Kultura za budućnost” trajao je 18 mjeseci i dio je Programa “Sarajevo 2014” kojeg finansira EU u okviru obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, s ciljem da se iz Sarajeva širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti.

Ovaj projekt finansira Evropska unija, a implementiraju Općina Stari Grad Sarajevo, Zona unaprijeđenog poslovanja (ZUP) Baščaršija i Fondacija Sarajevo Navigator.

izvor/klix/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)