Home / Kapital / Izbjegavanje plaćanja poreza: Steže se obruč oko multinacionalki
global connection

Izbjegavanje plaćanja poreza: Steže se obruč oko multinacionalki

Više od 30 zemalja OECD-a potpisalo je sporazum u srijedu o dijeljenju informacija o multinacionalnim kompanijama u nastojanju da ojačaju transparentnost slijedom sve veće javne ljutnje zbog izbjegavanja velikih korporacija da plate svoje poreske račune.

Prema novim pravilima, multinacionalne kompanije će morati prijaviti od zemlje do zemlje koliko su zaradile i koliko plaćaju poreza.
Ovaj potez ima za cilj zaustavljanje firmama da koriste rupe u zakonu ili pokreću novac preko granica kako bi smanjile ili izbjegavale plaćanje poreza na dobit.
Šef ekonomske grupacije OECD-a Angel Gurria rekao je da je sporazum korak ka “osiguravanju da kompanije plate svoj dio poreza”.

“Izvještavanje od države do države će imati neposredan uticaj na jačanje međunarodne saradnje na poreznim pitanjima kroz jačanje transparentnosti multinacionalnih operacija kompanija”, rekao je u izjavi.

Razmjena informacija će početi 2017. godine i pružiti poreznim administracijama “jednu, globalnu sliku” o aktivnostima krupnog kapitala, dodao je on.

Australija, Britanija, Čile, Francuska, Japan, Luksemburg, Meksiko i Švicarska su među 31 zemljom potpisnicom.
Sjedinjene Države se još nisu priključile sporazuma, ali će to učiniti u bliskoj budućnosti, naveo je OECD.

Prijedlozi su dio OECD-ovog paketa u 15 tačaka koji su dogovorili lideri G20 na samitu u Antaliji, u Turskoj u novembru.

OECD je izračunao da nacionalne vlade gube 100-240 milijardi $ ili 4-10 posto globalnih prihoda od poreza svake godine zbog poreznih šema multinacionalnih kompanija, kao što su Apple, Facebook i Amazon.

Google je u petak pristao da plati 185 miliona dolara ( 172 miliona eura) zaostalog poreza Britaniji nakon provedene šestogodišnje istrage.

izvor/indikator/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)