Home / Vijesti / BiH / Ustavni sud FBiH: Zakon o šumama USK kršio prava općine Bosanski Petrovac

Ustavni sud FBiH: Zakon o šumama USK kršio prava općine Bosanski Petrovac

Objavljena je odluka Ustavnog suda FBiH po zahtjevu načelnika općine Bosanski Petrovac Zlatka Hujića kojom je i definitivno potvrđeno da je Zakon o šumama USK godinama kršio prava općine Bosanski Petrovac i drugih lokalnih zajednica na kantonu. Odluka je donesena u korist općine a njom se nalaže Skupštini USK da u roku od šest mjeseci uskladi sporne odredbe Zakona o šumama sa Ustavom FBiH i federalnim Zakonom o pravu lokalnih zajednica.

Ovim je Ustavni sud potvdio da je općina Bosanski Petrovac godinama bila diskriminisana u pogledu zaštite i brige o njenim šumskim bogatstvima, u pogledu zastupljenosti u upravljačkim strukturama kantonalnih šumskih preduzeća i institucija i zapošljavanja u njima, kao i u pogledu raspodjele prihoda ostvarenih od sječe šume na njenoj teritoriji. Zahvaljujući ovoj odluci, Skupština USK mora izmijeniti odredbe koje su štetne po općinu Bosanski Petrovac i njeno stanovništvo u roku od šest mjeseci ili će u suprotnom kantonalni zakon o šumama biti stavljen van snage.

Ovo je dobra vijest i za druge šumom bogate općine na kantonu čiji su resursi godinama bili brutalno i nepravedno uzurpirani a prava pogažena od strane Kantona jer će, ukoliko zakon bude stavljen van snage, u odsustvu federalnog zakona gotovo sva nadležnost za šume pripasti općinama. Zbog svega ovoga, u narednim mjesecima se očekuje postizanje pravednijeg dogovora oko zaštite šumskog bogatstva, kao i oko raspodjele prihoda od korištenja šuma i zapošljavanja u preduzećima i institucijama koje njima gospodare.

Imajući u vidu da je načelnik Hujić zahtjev za ocjenu ustavnosti spornih odredbi Zakona o šumama USK uputio Ustavnom sudu FBiH prije gotovo dvije godine i da je u međuvremenu uzaludno poslano čak četiri urgencije po ovom pitanju, očito je da se Ustavnom sudu nije previše žurilo da donese odluku koja nanosi štetu lokalnim pilanskim i šumarskim lobijima i da je ona donesena tek nakon pokazane odlučnosti i ustrajnosti izvršnih organa općine da iskoriste svaki vid borbe za prava Bosanskog Petrovca. Komentarišući odluku, načelnik Hujić se zahvalio Ustavnom sudu FBiH na dosljednoj primjeni Ustava FBiH i Evropske povelje o pravima lokalnih zajednica i naglasio da je ovo vjerovatno najveća pobjeda općine i njenog pravnog tima od rata naovamo.

“Ovo je naša velika pravna i moralna pobjeda koju smo dugo čekali, i ona je rezultat naše svakodnevne borbe za bolji život naših građana i za njhova prava, a protiv nepravde, samovolje i kriminala koja decenijama sistematski uništava našu općinu”, rekao je Hujić.

Načelnik je takođe istakao da mu je žao što u ključnom momentu te borbe nije mogao računati na podršku općinskog vijeća koje nije podržalo njegovu inicijativu o zabrani sječe šume na području općine.“Očekivao sam odluku Ustavnog suda i puno ranije ali je očigledno da je ona donesena tek nakon naših brojnih urgencija i nakon naše javno iskazane spremnosti da se u ovoj borbi ide do kraja, svim sredstvima. Žao mi je što općinsko vijeće nije prepoznalo pravu namjeru moje inicijative i što je pokleknulo pred privatnim interesima pojedinaca i lobija pred samim ciljem ove utrke. Međutim, sretan sam što je ona istrčana do kraja i što je izgleda i sama odlučnost koju smo pokazali u decembru bila dovoljna da stvar pokrene sa mrtve tačke i da sud donese odluku već u januaru. Ne mislim da je ovo bilo slučajno”,  istakao je na kraju Hujić.

U duhu ove presude, u danima i sedmicama koje dolaze očekuje se niz razgovora sa predstavnicima kantonalnih vlasti koji bi trebali donijeti dogovor oko pravednog tretmana općine Bosanski Petrovac u pogledu zaštite i korištenja njenih šumskih resursa kroz novi kantonalni zakon o šumama.

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)