Home / Ličnosti / Titovi nasljednici ostaju bez imovine

Titovi nasljednici ostaju bez imovine

Nasljednici nekadašnjeg jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita neće dobiti ništa od imovine koju su tražili, odlučio je Prvi osnovni sud u Beogradu, a prenijele su današnje Večernje novosti.

Nasljednici nekadašnjeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita neće dobiti ništa od imovine koju su tražili, odlučio je Prvi osnovni sud u Beogradu, a prenijele su današnje Večernje novosti.

List piše da je u dopunskom ostavinskom rješenju sud kao neosnovane odbio sve zahtjeve nasljednika, a odbijeni su i zahtjevi zastupnika dinastije Karađorđević i države da se uključe u postupak.

U obrazloženju rješenja sud podsjeća da je ostavinski postupak za podjelu Titove imovine pravosnažno okončan pred Četvrtim opštinskim sudom u Beogradu, još 1991. U njemu je podijeljeno oko 800 komada odjeće, obuće i maršalovih ličnih stvari.

Njegova supruga Jovanka Broz je u martu 2002. podnijela zahtjev za donošenje dopunskog ostavinskog rješenja, pošto je u januaru Savezni ustavni sud proglasio neustavnim Zakon o upravljanju stvarima u društvenoj svojini koje su vezane za život i rad Josipa Broza.

Odlukom Ustavnog suda, prvobitno ostavinsko rješenje Četvrtog opštinskog suda izgubilo je pravno dejstvo.

izvor/vijesti.ba/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)