Home / EU / Schäuble: Porez na gorivo za pokrivanje troškova izbjeglica

Schäuble: Porez na gorivo za pokrivanje troškova izbjeglica

Njemački ministar finansija ponovo je ustalasao Njemačku. Predlaže uvođenje posebnog poreza na gorivo u zemljama EU-a kako bi se pokrili troškovi koji se prave prihvatom i zbrinjavanjem izbjeglica sa Bliskog i Dalekog istoka.

Njemački ministar finansija, Wolfgang Schäuble, predložio je uvođenje posebnog poreza na gorivo u zemljama članicama EU-a kako bi se pokrili troškovi koji se odnose na izbjeglice, od zbrinjavanja do jačanja zajedničkih vanjskih granica EU.

Schäubleov prijedlog naišao na odmah kritiku članova njegove konzervativne stranke (CDU) i socijaldemokrata.

“Kazao sam da se, ukoliko nacionalna i evropska novčana sredstva nisu dovoljna, dogovorimo onda, na primjer, uvođenje poreza na svaki litar goriva”, rekao je Schäuble u intervjuu za Zidojče cajtung (Süeddeutsće Zeitung) od subote.

Lider Socijaldemokratske partije Zigmar Gabriel, koji je u koaliciji sa Merkelovom, danas je takođe iznio kritički stav.

“Moramo ovu haotičnu situaciju dovesti u red”, naveo je Gabriel. Prema njegovim riječima, neophodno je poboljšati pogranične provjere i uvesti kvote za izbjeglice kako bi se odredilo koliko ih Njemačka može primiti.

Na pitanje trebaju li sve članice EU-a povećati plaćanja prema Briselu kako bi se finansirali zajednički troškovi povezani s izbjeglicama, Schäuble kaže da “ako neko i nije voljan da plati, ja sam na to spreman. U tom ćemo slučaju izgraditi koaliciju onih koji to žele”.

Njemačka nema problem da izdrži prihvat izbjeglica jer je u 2015. ostvarila višak u budžetu od 12,1 milijardi eura. Ali ne smatraju svi u Njemačkoj da pare treba da se potroše na neke tamo emigrante”.

Bavarski premijer Horst Zehofer je rekao da će saveznoj vladi uputiti pisani zahtev da u roku od dvije nedjelje ponovo uspostavi red na državnim granicama kroz koje je prošle godine u zemlju ušlo milion emigranata.

“Ukoliko zahtjev ne bude poštovan, pokrajinske vlasti neće imati drugog izbora, osim da podnesu tužbu saveznom Ustavnom sudu”, rekao je Zehofer.

Pokrajinski ministar finansija Markus Šoder rekao je ranije da politika Merkelove prema izbjeglicama “nije demokratski legitimna” i istakao je da bi parlament trebao da glasa o ovom pitanju.

izvor/vijesti.ba/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)