Home / Vijesti / BiH / Izvoz iz RS smanjen za 20,8, iz FBiH povećan za 6 posto!

Izvoz iz RS smanjen za 20,8, iz FBiH povećan za 6 posto!

Da manji entitet RS zaostaje za Federacijom pokazuju ključni ekonomski pokazatelji za posljednji kvartal prethodne godine. Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) BiH u trećem kvartalu 2015., u odnosu na isti kvartal prethodne godine, iznosio je 3,1 posto.

Kad se usporede podaci po entitetima, vidljivo je da je BDP u RS u trećem tromjesečju prošle godine imao pozitivnu stopu realnog rasta od 1,4 posto. U Federaciji u istom periodu zabilježen je rast od 3,3 posto u odnosu na isti period iz 2014.

Još gora situacija je kada je riječ o izvozu. BiH je za devet mjeseci prošle godine ostvarila izvoz u vrijednosti od 6.869.638.258 KM. To znači da je izvoz uvećan za 254.913.699 KM ili 3,85 posto u odnosu na isti period 2014. godine. Federacija je povećala izvoz za blizu 6 posto, za razliku od RS, koja je u istom razdoblju smanjila izvoz za čak 20,8 posto, što je najveći pad izvoza u posljednjih pet godina.

Negativan trend RS nastavlja se i u domenu zaposlenosti. U prvih 11 mjeseci prošle godine broj zaposlenih u Federaciji povećan je za 9.800, dok je u RS broj zaposlenih ostao na skoro istom nivou s kraja 2014. godine.

Drastična razlika između entiteta vidljiva je i u parametru zaduženosti građana. RS je dva puta zaduženija od Federacije BiH. Ukupan dug RS sredinom prošle godine iznosio je 5,5 milijardi KM, dok je ukupni dug Federacije iznosio 5,8 milijardi KM. Međutim, mjereno po glavi stanovnika, situacija izgleda drugačije. Svaki stanovnik Federacije duguje 1.900 KM, dok svaki stanovnik RS duguje 3.900 KM.

Ekonomija u brojkama

1,4 posto rast BDP-a RS
3,3 posto rast BDP-a FBiH
1.900 KM duguje svaki stanovnik FBiH
3.900 KM duguje svaki stanovnik RS

izvor/avaz/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)