Home / Kapital / Djibuti će biti novi Dubai

Djibuti će biti novi Dubai

“Djibouti 2035.” naziv je novog projekta koji bi trebalo da bude realizovan za 20 godina. Do sedamdesetih godina, kada je bila francuska kolonija, ova zemlja je bila nerazvijena. Od stjecanja nezavisnosti neprestano koristi svoj strateški značaj, pa je tako u međuvremenu postala jedna od najvećih i najznačajnijih luka na svetu.

U poređenju s Dubaijem, krajolik Djiboutija je gotovo isti, pa ova zemlja nije pogodna za agrikulturu. Stoga joj ostaje jedino ulaganje u infrastrukturu, na koju će u okviru plana biti uloženo čak 19 milijardi dolara. Najvažnija stvar za turiste bit će novi aerodrom, trideset puta veći od postojećeg. Trenutno Djibouti svake godine bilježi posjetu od dva miliona turista s afričkog kontinenta.

Što se tiče želje za dolaskom turista, ne bi čudilo da plan uspije, jer ova zemlja ima štošta da ponudi. Izuzetno je atraktivno jezero Asal, koje je ujedno i najniža tačka Afrike (155 m ispod nivoa mora) ali i najslanija svjetska površina. Temperature ovdje dostižu nevjerovatnih 57 stepeni Celzijusovih (ko voli, nek’ izvoli), a voda je deset puta slanija nego u bilo kojem okeanu. Ovo mjesto izgleda impresivno, a količina soli uz obalu impresionirat će svakog posjetioca.
Posjete je vrijedan još i glavni grad, Djibouti City, ali i Tajouru, jedan od najstarijih gradova Afrike poznat po vrlo specifičnoj arhitekturi. U blizini se nalaze i dva vulkana, Manda-Inakir koji je posljednji put eruptirao prije osamdesetak godina i neaktivni Musa Ali.

Naravno, s obzirom na to da je Djibouti ‘morska’ zemlja, ovdje se u izobilju nude morske aktivnosti poput kupanja, podvodnog ribolova, ronjenja. Obala uz Crveno more duga je više od 300 kilometara i privući će svakog ko voli morske radosti.
Sve u svemu, bilo bi lijepo da plan Djibouti 2035.’ uspije jer je prava šteta da jedna ovako lijepa zemlja ostane neotkrivena i nepoznata svijetu.

izvor/indikator/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Poziv za učešće u jedinstvenom istraživanju o poboljšanjima i promjenama u preduzećima

Banja Luka, 2.11.2023.) Eda – Agencija za razvoj preduzeća je pokrenula jedinstveno istraživanje sa ciljem …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)