Home / Ličnosti / BIO POD PRATNJOM POLICIJE Sean Penn “kriv” za hapšenje El Chapa

BIO POD PRATNJOM POLICIJE Sean Penn “kriv” za hapšenje El Chapa

Meksički narkobos Hoakin “El Čapo” Gusman (Joaquin El Chapo Guzman ) je lociran zahvaljujući intervjuu koji je u tajnosti imao prije nekoliko mjeseci sa američkim glumcem Šonom Penom (Sean Penn).

Nepoznata lokacija

Penov intervju sa Gusmanom, koji je dosad dvaput bježao iz maksimalno obezbjeđenih zatvora u Meksiku, objavljen je na sajtu američkog časopisa “Roling Stoun”, prenijela je agencija AP.

Intervju je navodno održan na nepoznatoj lokaciji u Meksiku krajem 2015. godine, nekoliko mjeseci prije nego što će “El Čapo” biti ponovo uhvaćen prošlog petka u gradu Los Močis, u pokrajini Sinaloa, nakon što je bio u bjekstvu šest mjeseci.

Meksičke vlasti su znale za sastanak Pena, Gusmana i meksičke glumice Kejt del Kastiljo (Kate del Castillo) održan u oktobru i pratile su kretanje američkog glumca, što im je pomoglo da otkriju ranč gdje se krio narkobos, navela su dva izvora iz meksičke vlade.

U intervjuu sa Šon Penom, Gusman je pokušao da odbrani svoju ulogu na čelu najvećeg narko kartela u svijetu.

Na pitanje da li je on kriv za visoke stope zavisnosti od droge, odgovorio je: “Ne, to nije tačno zato što se onog dana kad ja umrem zavisnost neće nimalo smanjiti.”

Pen u tekstu opisuje stroge bezbjednosne mjere koje je narko bos preduzeo uoči tajnog intervjua, ali one očito nisu bile dovoljne, pošto je Gusman nešto kasnije uhapšen.

Jedan zvaničnik meksičkih bezbjednosnih snaga je za AP potvrdio, zahtjevajući anonimnost jer nije ovlašten da govori na tu temu, da je upravo intervju sa Penom u oktobru uputio vlasti u to da se “El Čapo” krije u ruralnom dijelu savezne države Durango.

gusman

Policajci su tada odlučili da ne otvaraju vatru na Gusmana jer se nalazio u društvu dvije žene i jednog djeteta. On je tom prilikom uspio da pobjegne, ali su ga vlasti kasnije ipak locirale u kući u Los Močisu, u kojoj su ga, nakon pucnjave u kojoj je poginulo pet ljudi, uhapsili meksički marinci.

Zvaničnik navodi da je sastanak između Pena i Gusmana održan u Tamasuli, mjestu u pokrajini Durango, koja se graniči sa Sinaloom.

Snimanje filma

Meksička državna tužiteljica Areli Gomes je u petak rekla da su Gusmanovi kontakti sa glumcima i producentima, u vezi mogućeg snimanja filma o njegovom životu, dali vlastima nove informacije o lokaciji najozloglašenijeg svjetskog narko bosa.

Pen je u intervjuu za “Roling Stoun” potvrdio da je “El Čapo” bio zainteresovan da se snimi film o njemu i želio je da u tom projektu učestvuje Kejt del Kastiljio, koja je omogućila sastanak Pena i Gusmana.

“Bio je zainteresovan da njegova životna priča bude ispričana na filmu, ali to bi povjerio samo Kejt”, napisao je Pen, koji se pojavljuje na jednoj slici sa Gusmanom, na kojoj se njih dvojica rukuju.

izvor/avaz/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Bosanac Edis slovencima besplatno popravlja krovove oštećene u oluji

Edis Vehabović iz Apača, koji je prije sedam godina iz Bosne i Hercegovine došao u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)