Home / EU / Hoće li 200.000 Slovenaca postati vlasnici Tuša?

Hoće li 200.000 Slovenaca postati vlasnici Tuša?

Trgovačko carstvo Mirka Tuša, koji bankama duguje oko 380 miliona eura, a samo dobavljačima 122 miliona, u slovenskoj vladi pokušat će spasiti uspostavljanjem zadruge. U njoj bi vlasnički udio moglo imati oko 200.000 građana, piše ljubljanski Dnevnik.

10537

Ekonomist Bogomir Kovač, zajedno s agrarnim ekonomistom Alešom Kuharom izradio je studiju o ekonomskoj opravdanosti transformacije Tuša u potrošačku zadrugu, koju su jučer predstavili premijeru Miri Ceraru.

Projekt predviđa tri scenarija, odnosno restrukturiranja, koji se temelje na sporazumu sa bankama, stečaju ili prodaji i preoblikovanju Tuša u zadrugu – kao potrošačko-dobavljačku zadrugu ili kao poslovnu zadrugu.

“Najoptimalnija je poslovna zadruga. Čak i uz mogući ulazak drugih evropskih zadruga i evropskih finansijskih institucija”, rekao je Bogomir Kovač.

On je podsjetio da banke već pripremaju teren za reprogram kredita Tušu do kraja 2020. godine, koji bi trebao biti odobren od sindikata banaka do kraja mjeseca. a Tuš sa svojim lancem trgovina omogućava jednostavan start zadruge. U analizi, kako je je objasnio Tadej Loon, državni sekretar u Uredu premijera, se predviđa da bi između 150.000 i 200.000 Slovenaca moglo da se pridruži zadrugi, što je oko trećina svih članova Tuš kluba lojalnosti. Ako se odluče na preoblikovanje u zadrugu, u slučaju uspjeha proces bi bio završen u roku od deset godina.

Ministar trgovine Zdravko Počivalšek naglašava da je ovo samo studija o tome da li takva odluka ima smisla. Sljedeći korak je da se pripremii studija o preuređenju celjskog trgovca, a kojom će se procijeniti troškovi i način tranzicije.

Minister Počivalšek vjeruje da su banke na ekonomskim podlagama spremne slijediti plan prestrukturiranja Tuša u zadrugu.

poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)