Home / Vijesti / BiH / Razvojnoj banci data saglasnost za kupovinu nekretnina Agrokomerca

Razvojnoj banci data saglasnost za kupovinu nekretnina Agrokomerca

Vlada FBiH donijela je Odluku o davanju prethodne saglasnosti Razvojnoj banci Federacije BiH za kupovinu nekretnina privrednog društva “Agrokomerc” d.d. Velika Kladuša na sudskom ročištu.

Razvojna banka FBiH je obavezana da, u slučaju da ne bude drugih zainteresovanih kupaca, licitira cijenu od jedne KM, a ukoliko bude drugih kupaca, najviša cijena do koje može licitirati je do iznosa od 15.308.010 KM. U obrazloženju Odluke je navedeno da je ovaj iznos utvrđen na osnovu Građevinskog elaborata o procjeni prometne vrijednosti nekretnine, urađene od strane stalnog sudskog vještaka građevinske struke.

Novčana sredstva za kupovinu nekretnina obezbijedit će Razvojna banka iz vlastitih sredstava, kao i sredstva za plaćanje poreza i ostalih troškova vezanih za promet nekretnina. Sredstva za osiguranje (depozit) za učešće u prodaji također će, iz vlastitih sredstava, obezbijediti ova banka.

Kupovinom ove nekretnine bilo bi osigurano da one i dalje ostanu u vlasništvu privrednog društva “Agrokomerc” d.d. Velika Kladuša, čime bi bila zaštićena imovina i očuvano jedinstvo proizvodno-preradivačke cjeline kompleksa Prehrambene industrije.

Razvojna banka bi postala vlasnik cjelokupne imovine i na taj način bi bili spriječeni novi zahtjevi za izvršenje od ostalih povjerilaca. Također, bili bi stvoreni realni preduslovi za eventualnu prodaju putem strateškog partnerstva ili nekog drugog zakonom definiranog načina. Nekretnina bi bila oslobođena od svih tereta i uknjižbi, čime bi bila povećana i njena vrijednost u slučaju prodaje.

izvor/akta.ba/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)