Home / Ličnosti / Otkaz novinarki Elizabeti Gojan nezakonit, HRT ju mora vratiti na posao

Otkaz novinarki Elizabeti Gojan nezakonit, HRT ju mora vratiti na posao

Općinski radni sud u Zagrebu presudio je da je otkaz novinarki Hrvatske radiotelevizije (HRT) Elizabeti Gojan bio nezakonit te je izrekao privremenu mjeru kojom HRT obvezuje da je vrati na radno mjesto komentatorice u roku od osam dana od primitka presude.

Tu je vijest u utorak objavio Tportal pozivajući se na izjavu odvjetnika Elizabete Gojan Mladena Sučevića, dok je Elizabeta Gojan bila je nedostupna za izjavu, prenosi Hina.

Glavni direktor HRT-a Goran Radman u martu prošle godine dao je izvanredni otkaz novinarki Gojan zbog kršenja etičkog kodeksa, odnosno kršenja ugovora o radu jer je istupila u javnosti bez dopuštenja uprave HRT-a nakon napada i prigovora zbog načina na koji je vodila prijenos inauguracije hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Otkaz na HRT-u je istupanja u javnosti bez odobrenja nadređenih tada dobila i Hloverka Novak Srzić, koja je javno oštro kritizirala Elizabetu Gojan zbog toga kako je vodila tu emisiju.

– Jako me veseli da je sud potvrdio da je kolegica Elizabeta Gojan otkaz dobila zbog verbalnog delikta, što je nedopustivo i po hrvatskom Ustavu – komentirala je za Hinu Hloverka Novak Srzić presudu, dodajući da je njezin sudski postupak još traje i da se nada da će također biti za nju pozitivan.

– Nadam se da Elizabeta Gojan nikada više neće prekršiti profesionalne standarde struke kao što je to učinila prilikom izravnog prijenosa inauguracije predsjednice RH Kolinde Grabar- Kitarović. Tada sam reagirala na neprofesionalnost i to smo trebali raspraviti unutar struke i Programskog vijeća, a Radman je odlučio dati nam otkaze zbog verbalnog delikta, što je nedopustivo – rekla je Novak Srzić.

– Nadam se da će Goran Radman s HRT-a otići ne zbog, ne daj Bože verbalnog, već zbog profesionalnog delikta – izjavila je Novak Srzić istaknuvši da se njegovo “štetočinstvo, cenzura i ideološka ostrašćenost najbolje ogledala u informativnom programu za vrijeme i poslije parlamentarnih izbora”.

Glavni ravnatelj Goran Radman dao je otkaze novinarkama bez obzira na tadašnje protivljenje Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara koji su tražili da povuče tu odluku smatrajući je kršenjem ustavnog prava novinara da istupaju u javnost i slobodno izražavaju stavove.

– Ne ulazeći u svjetonazorske razlike i suprotstavljene stavove o profesionalnosti novinarskog rada Elizabete Gojan i Hloverke Novak Srzić, otkaze zbog nedozvoljenog istupa u javnosti smatramo krajnje neprihvatljivim i zloćudnim presedanom koji podsjeća na, nadali smo se, arhivirani verbalni delikt – pisalo je u priopćenju novinara HRT-a u kojim je oštro bio prozvan glavni ravnatelj Goran Radman.

Na skupu u HND-u, na kojemu je bilo pročitano to priopćenje, istaknuto je bilo da sloboda govora nikoga ne amnestira od odgovornosti, ali zabrinjava što o procjeni i posljedicama odlučuje samo jedan čovjek koji isti princip ne primjenjuje na sve zaposlenike.

Nakon otkaza Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić, i Europska federacija novinara zatražila je od ravnatelja Radmana povlačenje te odluke navodeći da novinari, kao javne osobe, imaju pravo u bilo kojem trenutku javno govoriti i izražavati svoja mišljenja.

izvor/Fena/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)