Home / Vijesti / Svijet / Može li se Saudijska Arabija prilagoditi niskoj cijeni nafte i odreći dosadašnjeg luksuza?

Može li se Saudijska Arabija prilagoditi niskoj cijeni nafte i odreći dosadašnjeg luksuza?

Nakon što su proteklih dana cijene nafte dosegle najniži nivo u posljednjih nekoliko godina, Saudijska Arabija, kao jedan od najvećih proizvođača nafte u svijetu, mora se prilagoditi novim uslovima tržišta.

Već u decembru Vlada Saudijske Arabije utvrdila je plan za ekonomske reforme kako bi zemlja imala i potrebnu političku stabilnost, usljed naglog pada cijena nafte, piše BBC.

Prihodi od nafte u prošloj godini su pali čak za 23 posto, što je velika količina novca ako se uzme u obzir da 73 posto prihoda Saudijske Arabije dolazi od prodaje nafte.

U ovoj državi sada postoji bojazan da bi, ukoliko ne dođe do rasta cijene nafte, u državi moglo doći do većih društvenih poremećaja zbog nedostatka novca. Država je do sada nametala minimalne poreze i širokogrudno je dijelila novac svojim građanima. Ukoliko sada to prestane, građani naviknuti na dosadašnji luksuzni život i blagostanje, mogli bi početi izražavati nezadovoljstvo ili se okrenuti fundamentalizmu, navodi BBC.

Kralj Salman je u međuvremenu podigao cijenu nafte na benzinskim pumpama u Saudijskoj Arabiji za čak 40 posto, što je ocijenjeno kao iznimno hrabar potez.

Država će u narednom periodu pokušati umanjiti svoju ovisnost o prodaji nafte zapadnim zemljama, a doći će i do rezanja plata i drugih troškova u javnom sektoru.

Niska cijena nafte bi, kako navodi BBC, mogla biti blagoslov, a ne prokletstvo, barem za one koji žele reforme i promjene u saudijskom društvu.

izvor/klix/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)