Home / Kapital / Na Wall Streetu godina počela oštrim padom cijena

Na Wall Streetu godina počela oštrim padom cijena

Zbog toga su jučer oštro pale cijene dionica na azijskim tržištima, dok je trgovanje na burzi u Šangaju prekinuto jer su cijene pale 7 posto.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak, prvog radnog dana u novoj godini, cijene dionica oštro pale jer su loši pokazatelji iz Kine izazvali strahovanja od usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

Dow Jones oslabio je 276 bodova, ili 1,58 posto, na 17.148 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,53 posto, na 2.012 bodova, a Nasdaq indeks 2,08 posto, na 4.903 boda.

Za S&P 500 i Nasdaq indeks to je najlošiji početak godine od 2001., a za Dow Jones od 2008. godine. Pritom je svih 10 sektora S&P 500 indeksa jučer završilo u minusu.

Na prodaju dionica ulagače su navele nove naznake usporavanja rasta kineskog gospodarstva, nakon što je objavljeno da je PMI indeks proizvodne aktivnosti u Kini u prosincu pao 10. mjesec zaredom, i to sa 48,6 na 48,2 boda, znatno ispod očekivanja analitičara i duboko ispod razine od 50 bodova, koja dijeli jačanje od slabljenja aktivnosti.

To pokazuje da su nade u zaokret trendova u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu preuranjene, pa analitičari ING-a, primjerice, ove godine očekuju usporavanje rasta kineskog bruto domaćeg proizvoda na 6,5 posto.

Zbog toga su jučer oštro pale cijene dionica na azijskim tržištima, dok je trgovanje na burzi u Šangaju prekinuto jer su cijene pale 7 posto.

Ulagače je zabrinula i kineska središnja banka, koja je fiksirala tečaj juana prema dolaru na najnižoj razini u četiri i pol godine.

Prošle je godine juan oslabio rekordnih 4,7 posto, a mogućnost daljnjeg slabljenja kineske valute, što bi vlasti mogle učiniti kako bi potaknule izvoz, jedan je od rizika koji će prijetiti tržištima cijele godine, kažu analitičari.

Ulagače su pokolebale i naznake slabosti američkog gospodarstva. Jučer je objavljeno da je ISM indeks tvorničke aktivnosti u SAD-u u prosincu skliznuo sa 48,6 na 48,2 boda, najnižu razinu od polovice 2009. godine.

Među ostalim, to je posljedica smanjenja potrošnje naftnih kompanija zbog pada cijena nafte, ali i visokog tečaja dolara, što nanosi štete američkim izvoznicima i izaziva pad novih narudžbi.

Uz to, jučer je objavljeno da su po prvi puta u godinu i pol u studenome pale investicije u građevinskom sektoru, što također ukazuje na usporavanje rasta američkog gospodarstva u četvrtom lanjskom tromjesečju.

Tako je godina na Wall Streetu počela loše, nakon što je lani S&P 500 indeks skliznuo 0,7, a Dow Jones 2,2 posto.

“Činjenice da su lani S&P 500 i Dow Jones pali te da je Fed povećao kamate navele su ulagače na zaključak da nismo u okruženju kakvo smo imali tijekom većeg dijela razdoblja oporavka gospodarstva”, kaže Michael O'Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje povećan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo oko 8,5 milijardi dionica, dok je prosječan dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,2 milijarde.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,39 posto, na 6.093 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 4,28 posto, na 10.283 boda, a pariški CAC 2,47 posto, na 4.522 boda.

izvor/poslovnidnevnik/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)