Home / Nauka i Tehnologija / Umjetne škrge Triton revolucioniraju ronjenje

Umjetne škrge Triton revolucioniraju ronjenje

Znanstvena fantastika postaje stvarnost, u obliku umjetnih škrga koje će u potpunosti promijeniti ljudski doživljaj ronjenja. Koliko god zvučalo nevjerojatno Triton – maska za disanje pod vodom – ekstrahira kisik iz tekućine i bez ikakva problema omogućava nesmetano disanje.

Oprema za ronjenje

Dosadašnji koncepti disanja pod vodom uključivali su masivne tankove za mješavine kisika i drugih plinova, u zavisnosti od dubine na koju su se spuštali ronioci. Pored boca s kisikom svaki ronilac je morao biti opremljen ventilima i regulatorima za protok plinova, tlakomjerima i drugim tehnološkim spravicama koje su osiguravale koliku toliku sigurnost boravka pod vodom.

Triton - potpuno nova sprava za disanje pod vodom.

Triton – potpuno nova sprava za disanje pod vodom.

U zadnjih pedeset godina ništa se značajno novo i drugačije nije osmislilo kako bi se ronjenje revolucioniralo. Osim nekih ideja za nove mješavine s kisikom i polovičnih uspjeha sa sustavima koji djelomično recikliraju korišteni zrak, oprema za ronjenje je ostala skupa i glomazna.

Supermoderni koncept podvodnog respiratora.

Supermoderni koncept podvodnog respiratora.

Sve do pojave najnovijeg izuma iz Južne Koreje kojeg je stvorio dizajner Jeabyun Jeon

Kako Triton radi?

Triton oponaša rad ribljih škrga uz pomoć napredne, ali relativno jednostavne tehnologije. Naime sam aparat ima dva isturena dijela u kojima se nalaze malene rupice kroz koje ulazi more (ili voda). Unutar tih produžetaka nalaze se komore u kojima se kisik izvlači iz vode kroz filter koji dopušta prolaz samo česticama kisika.

Osnovni dijelovi Tritona.

Osnovni dijelovi Tritona.

Ovaj proces se odvija uz pomoć snažnog mikro kompresora, kojeg pokreće snažna mikro baterija. Nakon procesa izdvajanja kisika iz vode, kompresor sabija čestice kisika u onolikom omjeru koliko je potrebno ljudskom biću da bi normalno disalo, dok s druge strane izbacuje višak vode. Sama baterija je 30 manja od obične baterije iste jakosti i normalno će se moći puniti nakon svakog ronjenja, ali brzinom 1000 većom od punjenja standardnih baterija.

Umjetne škrge, poseban dio Tritona koji odvaja kisik od molekula vode.

Umjetne škrge, poseban dio Tritona koji odvaja kisik od molekula vode.

Za sada je nepoznato koliko baterija može izdržati i na kojim dubinama jer se ova tehnologija još uvijek ispituje. Yeon smatra da ovakav koncept disanja pod vodom može revolucionirati ronjenje i pretvoriti ga u potpuno novo iskustvo.

Od ideje do proizvodnje, cijeli proces možemo zahvaliti južnokorejancima.

Od ideje do proizvodnje, cijeli proces možemo zahvaliti južnokoreancima.

Pretpostavlja se da će za ispitivanje i razvoj ovakvog koncepta biti potrebno još nekoliko godina kako bi se ostvarila potpuna sigurnost za korištenje.

Na web stranici TRITON stoji sljedeće:

“Triton je podvodni respirator koji je baziran na različitim tehnologijama. Triton koristi potpuno novi model umjetnih škrga s kojima se kisik ekstrahira iz okolne vode kroz posebne materijale s rupicama manjima od molekula vode. Ovu tehnologiju su razvili južnokorejski znanstvenici koji su omogućili slobodno i dugoročno disanje pod vodom.”

S interesom ćemo pratiti razvoj ovog izuma s nadom da novac neće, ponovno, biti na prvom mjestu.

izvor/Triton A-portal oxygen respirator/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)