Home / Vijesti / BiH / Svečano u Tuzli: Dita počela proizvodnju praškastog deterdženta Arix Tenzo

Svečano u Tuzli: Dita počela proizvodnju praškastog deterdženta Arix Tenzo

Nakon višemjesečnog truda i napora u tuzlanskoj fabrici deterdženata Dita danas je ponovo zamirisao prepoznatljivi praškasti deterdžent Arix Tenzo.

Prve kutije Arixa već se spremaju za tržište i naći će se uskoro na policama Binga, koji je finansirao sirovine za 140 tona ovog deterdženta, a nakon toga i na policama ostalih centara.

Puštanju pogona praškastih deterdženata danas su prisustvovali između ostalih premijer TK Bego Gutić, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, te šef Misije OSCE-a Jonathan Moore.

Predsjednik sindikata radnika Dite Dževad Mehmedović istakao je borba za praškaste deterdžente trajala pet mjeseci od ponovnog ulaska u fabriku.

“Uspjeli smo svojim radom sanirati parovod, 70 posto sirovine su iz uvoza, Bingo je nabavio sirovine kao i za tečne proizvode”, kazao je Mehmedović.

“Ovime je zaokružen program u Diti”, ocijenio je on, dodavši da je Dita vraćena na prvobitni položaj i da može raditi i kao prije 10 godina.

Sutra je tri godine i pet mjeseci kada je izvršena posljednja proizvodnja u ovoj tuzlanskoj firmi. Prva receptura Arixa je puštena na tržište 1998. godine, kada je bio veoma dobro prihvaćen.

Arix se vraća na tržište sa 18 sirovina kao veoma kvalitetan deterdžent. Najavljen je i izvoz Arixa, prvenstveno 25 tona za Kosovo. U Diti očekuju da će imati posla.

U Diti radi novih šest stručnjaka, a trebat će još radne snage.

“Ostvarili smo sve ciljeve koje smo zacrtali kada smo počeli prve proteste”, ocijenio je Mehmedović.

Imamović je istakao da je Tuzla uz Ditu već dvije godine. Zahvalio se Elektroprivredi i kompaniji Bingo koja je pružila ruku pomoći i kod proizvodnje tečnih deterdženata, i kod proizvodnje i praškastih, kao i radnicima koji su sačuvali firmu.

“Ovo je školski primjer kada jaki pruži ruku slabijem, u interesu svih građana”, smatra Imamović koji je apelovao na ekonomski patriotizam građana.

Tatjana Paunoski, službenica za odnose s javnošću kompanije Bingo, podsjetila je da je Bingo još u junu pružio podršku Diti u proizvodnji deterdženta 3d, naglasivši da je Bingo finansirao 138 tona sirovine za proizvodnju praškastih deterdženata, te izrazila zadovoljstvo što će Arix Tenzo biti prisutan u domovima građana.

Kantonalni premijer Bego Gutić kazao je da je Dita primjer da stečaj nije kraj, pogotovo ako se pokrene pravovremeno.

“Da je stečaj ranije pokrenut proces revitalizacije bi išao brže”, ocijenio je Gutić. Izrazio zadovoljstvo jer je Vlada TK bila dio ove pozitivne priče i zahvalio se Elektroprivredi na doprinosu za parovod.

Šef Misije OSCE-a, Jonathan Moore iskazao je zadovoljstvo primjerom Dite.

“Međunarodna zajednica nema veze sa ovim radom, ovo je domaća inicijativa. Radujem se da vidim napredak u Diti nakon tri i po godine.Ovo je konkretna stvar”, kazao je Moore.

Arix je upakovan u prepoznatljivim kutijama, a od četvrtka će se naći na policama Binga u Tuzli, te nakon toga i diljem BiH. Da li će imati podršku građana kao tečni deterdžent 3D, koji je prvih dana rasprodat euforično, pokazat će naredni dani.

Dita

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)