Home / Vijesti / BiH / Tko su najveći BH. uvoznici i izvoznici u 2015 godini

Tko su najveći BH. uvoznici i izvoznici u 2015 godini

Ohrabrujući podaci Direkcije za ekonomsko planiranje Bosne i Hercegovine pokazuju evidentniji napredak domaće ekonomije u svim poljima.

Ekonomski analitičari ocijenili su da kompanije, koje su se prilagodile lošem poslovnom ambijentu, sada više proizvode i izvoze. Na rast ekonomije naše zemlje snažno je utjecao i oporavak eurozone kao i zemalja CEFTA-e, koje su najvažniji vanjskotrgovinski partneri Bosne i Hercegovine.

Najveći izvoznici

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji su dostavljeni Faktoru, o deset najvećih uvoznika i izvoznika u 2015. godini, i dalje kod uvoza prednjače prerađivači nafte.

Najveći uvoznik u BiH je Optima Grupa iz Banje Luke, slijede je Holdina Sarajevo, GIKIL Lukavac, Prevent Visoko, Arcelor Mittal Zenica, Aluminij Mostar, Petrol BH Company Sarajevo, BIMAL Brčko, CIMOS TMD Gradačac i Fabrika obuće Sportek Kotor Varoš.

Najveći izvoznici u 2015. godini su: Arcelor Mittal, Prevent Visoko, Aluminij Mostar, Alumina Zvornik, Sisecam Soda Lukavac, GIKIL Lukavac, Bimal Brčko, Optima Grupa Banja Luka, Borac Export-Import Travnik i CIMOS TMD Gradačac.

U periodu siječanj/januar-studeni/novembar ove godine, uvoz je iznosio 14,1 milijardu KM i bio je manji za 1,93 posto u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH.

Istovremeno, izvoz je bio veći za 3,37 posto i iznosio je 8,48 milijardi KM.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Muris Čičić, ocijenio je za Faktor da ohrabruje oživljavanje gospodarske aktivnosti i izvoza.

Ovo pokazuje koliko smo vezani na europska tržišta. Kako se oporavljaju tržišta, tako i naši izvoznici odmah to osjećaju i vidi se po njihovim rezultatima – kazao je Čičić.

Navodi da postoje stavke koje ćemo uvijek značajno uvoziti.

Nažalost, nemamo nafte i naftnih derivata i prisiljeni smo ih uvoziti, kao i ogroman broj automobila. Kada je riječ o izvozu, Borac uglavnom radi lohn poslove odnosno izvozi „ruke“ za naručioca. CIMOS je primjer uspješne firme koja se digla iz pepela, zahvaljujući ljudima poput Fadila Novalića, i godinama ostvaruje odlične rezultate– naveo je naš sagovornik.

Snalažljivost gospodarstvenika

Izvršni direktor Udruženja ekonomista SWOT Saša Grabovac za Faktor kaže da ohrabruju podaci rasta prerađivačkog sektora.

To je plod snalažljivosti, umijeća i napornog rada naših proizvođača kako bi se uspjeli probiti na europsko tržište. Dobro bi bilo kada bi se država počela više oslanjati na energente koje možemo sami proizvoditi poput hidroenergije i termoelektrana – smatra Grabovac.

Komora

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)