Home / Vijesti / BiH / Rasterećenje privrede mora biti prioritet

Rasterećenje privrede mora biti prioritet

Ključne reforme planirane u ovoj godini, s ciljem rasterećenja privrede, nisu sprovedene, tako da je godina na izmaku bila godina stagnacije, a glavni prioriteti vlasti u idućoj godini moraju biti rasterećenje privrede i ostvarenje većih stopa rasta.

Ocijenili su to ekonomski analitičari i privrednici u RS, navodeći da je Vlada RS početkom ove godine krenula sa značajnim reformama, ali da su one, kako je godina odmicala, izostale.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić istakao je da su vlasti Srpske na početku godine oštro krenule sa reformama, ali da su rezultati izostali jer one nisu bile korjenite, dok su neki zakoni uslovljeni donošenjem drugih zakona, tako da ni tu nije ništa urađeno.

“Nije došlo ni do onog minimalnog smanjenja stope doprinosa koje je najavljeno. Takođe, planirano je donošenje niza drugih zakona koji još nisu doneseni, a između ostalih, tu je i zakon o radu koji je jako bitan”, kazao je Đurić.

On je istakao da će ključni izazovi biti i dalje oni na kojima privrednici već godinama insistiraju, a to je smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta, donošenje kvalitetnog zakona o radu, kao i korjenita reforma javne uprave.

Član Udruženja ekonomista RS “SWOT” Predrag Duduković kaže da u ovoj godini nije bilo značajnijih pomaka u poboljšanju, odnosno rasterećenju privrednog ambijenta i da je sve ostalo na istom nivou, koji nije zadovoljavajući. On je naglasio da su rasterećenje privrede i donošenje novog zakona o radu glavni izazovi i za iduću godinu.

“S obzirom na to da vidimo da, za sada, nema saglasnosti socijalnih partnera u vezi sa tim zakonom, to će sigurno biti jedan od izazova. Naravno, izazov je i poboljšanje privrednog ambijenta i odgovor na pitanje kako dovesti stopu rasta BDP-a na nekoliko procenata, a ne da se ona svodi na minus ili rast do jedan odsto”, kazao je Duduković.

Ekonomski analitičar Goran Radivojac kaže da su događanja u finansijskom sektoru obilježila ovu godinu, prevashodno likvidacija bijeljinske Bobar banke, te uvođenje privremene uprave u Banku Srpske. Ističe da će RS u idućoj godini biti izložena izazovu održavanja finansijske stabilnosti čitavog sistema. Kazao je da je privreda u stagnaciji i da zabrinjava to što nema jasnih projekata i jasnih politika s ciljem jačanja bilo kojeg sektora.

Prema projekcijama Ministarstva finansija RS, navedenim u Ekonomskoj politici za iduću godinu, BDP RS na kraju ove godine trebalo bi da iznosi 8,873 milijarde KM i da ima stopu rasta u odnosu na prošlu godinu od 1,4 odsto.

Javni dug prema tim procjenama na kraju 2015. godine iznosiće 4,357 milijardi KM, što čini 48,8 odsto BDP-a, dok će ukupan dug Srpske, koji pored javnog duga obuhvata i spoljni dug javnih preduzeća i IRB RS, iznositi 5,351 milijardu maraka, što je 60 odsto BDP-a.

Teže do kredita

Goran Radivojac kaže da dešavanja u finansijskom sistemu imaju direktnu refleksiju na privredu jer će privrednici teže dolaziti do kredita budući da je RS, nakon posrtanja dvije banke, označena kao rizično područje za bankarski sektor.

Izvor: /Glas srpske/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)