Home / EU / Veliki potencijal metalskog sektora USK-a

Veliki potencijal metalskog sektora USK-a

Begić: Imajući na umu da je BiH jako bogata rudama koje se koriste za proizvodnju metala, ovaj sektor, pored energetskog sektora, može biti nosioc ekonomskog razvoja ne samo Unsko-sanskog kantona, već i BiH.

Razvojna agencija Unsko-sanskog kantona djeluje kao poveznica javnog, privatnog i civilnog sektora u pripremi i implementaciji razvojnih projekata koji imaju za cilj podizanje ekonomskog  standarda na području USK, kroz upravljanje u procesu regionalnog razvoja uz aktivno privlačenje finansijskih sredstava iz EU i drugih regiona svijeta. Vizija Agencije je kreiranje savremenog regionalnog centra za razvoj koji će implementacijom interdisciplinarnih znanja i primjenom ključnih kompetencija poticati lokalni i regionalni ekonomski razvoj.

O aktivnostima i projektima RA USK, poduzetništvu u ovom dijelu BiH i njegovim privrednim potencijalima razgovarali smo sa Eldinom Begićem,  v.d. direktorom Agencije.

RA USK je osnovana 2012. godine. Koliko se razlikuje tadašnji poslovni ambijent u Unsko-sanskom kantonu od današnjeg?

Begić: Da, RA USK je osnovana 2012. godine, međutim postala je operativna tek u decembru 2012. godine. Moram iskreno priznati da se tadašnji poslovni ambijent u Unsko-sanskom kantonu gotovo nije promjenio do danas. Prema zvaničnim statističkim podacima, Unsko-sanski kanton se nalazi u teškoj recesiji, pa rekao bih u teškoj depresiji. Čak se dvije najnerazvijenije opštine u Federaciji BiH nalaze u Unsko-sanskom kantonu. Razloga za takvo stanje u ekonomiji Unsko-sanskog kantona je mnogo, a svi ti razlozi su se dogodili davno prije osnivanja RA USK. Međutim, i u takvim okolnostima postoje poslovni subjekti u Unsko-sanskom kantonu koji uspješno posluju i koji bi se mogli izdvojiti kao usješni primjeri. RA USK je osnovana uz podršku Delegacije EU u BiH i Vlade Unsko-sanskog kantona sa ciljem pridonošenja ekonomskom rastu i razvoju Unsko-sanskog kantona, stvaranjem uslova koji će omogućavati jačanje konkurentnosti, te u cilju osiguranja podrške slabije razvijenim područjima za povećanje korištenja vlastitog razvojnog potencijala. Misija RA USK je da poveže javni i privatni sektor u pripremi i implementaciji razvojnih projekata, upravljanje regionalnim razvojem uz aktivno privlačenje EU i drugih sredstava. RA USK jako uspješno ispunjava svoju osnovnu misiju djelovanja, a uspjela se pozicionirati kao jedna od vodećih regionalnih razvojnih agencija u BiH. Danas je RA USK, zahvaljujući projektima koje implementira, prepoznatljiva ne samo u BiH, već i u zemljama regije, pa čak i širom EU.

DSC_0031a-3smKoji privredni sektori imaju najveći potencijal za razvoj u Unsko-sanskom kantonu i koje su trenutne prepreke za dinamičniji razvoj tih sektora?

Begić: Prema Strategiji razvoja Unsko-sanskog kantona 2014-2020 čiji je nosilac izrade bila RA USK najveći potencijal za razvoj u Unsko-sanskom kantonu imaju poljoprivreda i drvoprerađivačka industrija, te sektor turizma. Svakako značajan sektor u razvoju Unsko-sanskog kantona je metaloprerađivačka industrija koja je u proteklom periodu jedina bilježila rast. Poljopriveda će u narednom periodu, siguran sam, bilježiti rast u Unsko-sanskom kantonu. Model javno-privatnog partnerstva se najlakše može primjeniti u poljoprivredi. Ipak, u proteklom periodu su poljoprivredni potencijali regije bili neiskorišteni. U sektoru drvoprerade je potrebno podići stepen finalizacije na veći nivo, te poticati saradnju među firmama unutar ove grane. Loše gospodarenje drvnom sirovinom je rezultiralo da su razvojni potencijali u ovom sektoru gotovo neiskorišteni. Sektor turizma, iako tercijarni sektor u ekonomskom razvoju, ima potencijal za razvoj. Međutim, neophodna su ulaganja u turističku infrastrukturu i bolja promocija regije. Metaloprerađivačka industrija ima, rekao bih, najveći potencija za razvoj, i to iz prostog razloga što finalni proizvodi u ovom sektoru imaju daleko veću vrijednost na tržištu u odnosu na proizvode ostalih sektora. Trenutno su svi metaloprerađivači u Unsko-sanskom kantonu vezani za strane partnere, uglavnom proizvode dijelove i poluproizvode za strane partnere, a većinu repromaterijala uvoze. Imajući na umu da je BiH jako bogata rudama koje se koriste za proizvodnju metala, ovaj sektor, pored energetskog sektora, može biti nosioc ekonomskog razvoja ne samo Unsko-sanskog kantona, već i BiH.

Možete li nam izdvojiti neke od Vaših najvažnijih projekata na kojima ste radili i na kojima trenutno radite?

Begić: RA USK implementira trenutno 4 EU projekta koji su finansirani iz različitih fondova EU, a RA USK je i osnovana implementacijom projekta koji je bio finansiran iz IPA fonda za Bosnu i Hercegovinu. Svaki od pomenutih projekata se odnosi na razvoj malog i srednjeg poduzetništva, putem poticanja i promocije poduzetništva, privlačenja investicija, uvezivanja poduzetnika sa stranim tržištima i njihovim pripremanjem za izvoz. Istovremeno se putem pomenutih projekata obnavlja poslovna infrastruktura, turistička infrastruktura se adaptira i stavlja u funkciju, te se nabavlja oprema koja je važna za razvoj poduzetništva. Pored toga, RA USK je implementirala 29 projekata koji se odnose na zapošljavanje, a trenutno implementira 26 projekata zapošljavanja u malom i srednjem poduzetništvu. Ovi projekti se najvećim dijelom odnose na uvezivanje ponude i potražnje za stručnom radnom snagom, stručno usavršavanje radne snage i poticanje zapošljavanja.

Koliko je područje na kojem djeluje Agencija atraktivno za strane investitore, da li postoje ozbiljna ulaganja i u koje oblasti?

Begić: Područje na kojem djeluje RA USK ima povoljan geografski položaj. Prednosti za strane investitore su manji porez na dobit u odnosu na zemlje u EU i zakonska regulativa koja ih ne ograničava u pogledu reinvestiranja ostvarene dobiti, oni praktično mogu profit veoma jeftino iznijeti iz BiH. Radna snaga je dosta jefitnija u odnosu na zemlje EU. Ipak, područje nije konkuretno u odnosu na okruženje. Postoji mnoštvo faktora koji čine okruženje takvim, a prije svega tu su kompleksne administrativne procedure. Iako su nameti visoki, oni nisu ključni pri donošenju odluke o investiranju, jer većinu ozbiljnih firmi zanima jednostavnost poslovanja, što im omogućava postizanje prednosti ekonomije obima. Iako je velik broj nezaposlenih, ozbiljni investitori veoma često ne mogu pronaći adekvatnu radnu snagu koja bi odgovorila njihovim potrebama. Ozbiljna ulaganja u Unsko-sanskom kantonu ipak postoje, i to većinom u metaloprerađivačkom sektoru i poljoprivredno-prehrambenoj industriji. Imajući na umu da profit uglavnom odlazi tamo odakle je investicija došla, ne smijemo zanemariti domaće investicije i njihov razvojni potencijal.

5

Na koji način RA USK pomaže poduzetnicima u Unsko-sanskom kantonu?

Begić: RA USK pomaže poduzetnicima uz pomoć projekata koje implementira. Primjera radi, preduzetnicima se pruža podrška pri stručnom osposobljavanju radne snage i pri zapošljavanju, poslovna infrastruktura unaprijeđena iz EU projekata je na raspolaganju poduzetnicima i omogućava razvoj vlastitih poslovnih ideja uz minimalne troškove, a oprema nabavljena iz EU projekata pomaže pri razvoju poslovanja i izvozu. Razvojem turističke infrastrukture su stvoreni preduslovi za razvoj preduzetništva u oblasti turizma. Pored toga, putem evropske mreže poduzetništva RA USK je u mogućnosti da uvezuje poduzetnike sa potencijalnim stranim partnerima, odnosno potencijalnim novim kupcima. RA USK također pruža podršku poduzetnicima u promociji i učešću na sajmovima, certificiranju i standardizaciji, odnosno pri ispunjavanju preduslova za izvoz. RA USK je na raspolaganju poduzetnicima prilikom pokretanja biznisa, razvoja poslovanja, te je na raspolaganju poduzetnicima za apliciranje za dostupna sredstva u svrhu realizacije poslovnih ideja i razvoj poslovanja. Pored toga, RA USK servisira investitore, domaće i strane, promovirajući regiju, poslovnu infrastrukturu i prilike za investiranje u regiji.

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)