Home / Vijesti / BiH / Nova esencijalna lista proširena sa 12 lijekova

Nova esencijalna lista proširena sa 12 lijekova

Jedno od najvažnijih pitanja u oblasti zdravstva je donošenje esencijalne liste lijekova za pacijente.
Nova esencijalna lista na kojoj će se naći 166 lijekova, a koju je izradilo Federalno ministartsvo zdravstva a odobrila Vlada FBiH, bit će objavljena danas u Službenom listu, saznaje “Dnevni avaz”.

Satanak ministara
Lista je u odnosu na prošlogodišnju proširena za još 12 novih lijeka, čime će se naparviti milionske uštede, a samim time i sniziti cijene lijekod više od deset posto. Time će građani FBiH dobiti najkvalitetnije lijekove na esencijalnoj listi koja je najjeftinija u regionu.

– Lista je proširena, a s tim u vezi smatramo da će uštede biti deset do 12 posto na lijekovima ukolik je kantoni provedu u djelu. Nakon što lista bude sutra (danas op.a) objavljena u Službenom listu sazvat ću sastanak sa svim ministrima zdravstva gdje ću ih izvijstiti da je lista spremna i napomenuti ih koje su njihove obaveze u sprovođenju A liste i njenoj implementaciji u daljem periodu – potvrdio je za “Avaz” federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Esencijalna lista se ne pravi u korist bilo kojeg proizvođača osim pacijenata, rekao je Mandić na upit je li na nivou Federacije napravljena esencijalna lista lijekova u korist domaćih proizvođača,  sobzirom na podatak da su domaći lijekovi zastupljeni svega 17, 9 procenata.

Domaći proizvođači
Od 166 lijekova koji će sada biti na listi  domaći proizvođači imaju registriran lijek na 73 pozicije – kazao je Mandić.

Lista lijekova je generička, što znači da su lijekovi svih proizvođača koji imaju isti sastav, a nalaze se na listi, besplatni.

– Federalno ministarstvo propisuje generike, zaštićene nazive, a kantonalna ministarstva na svojim pozitivnim listama to prevode i propisuju zaštičena fabrička imena.  Preko 150 je bilo zahtijeva, mi smo se odlučili da za 12 proširimo.

izvor/avaz/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)