Home / Vijesti / BiH / Američki agenti stigli i kreću na teroriste u BiH

Američki agenti stigli i kreću na teroriste u BiH

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države će nastaviti zajedno s BiH jačati kapacitete za borbu protiv terorizma što znači jačanje bezbjednosnih agencija i razmjenu obavještajnih podataka.

Kako saznajemo, u pozadini ovog stava službenog Vašingtona saopšteno je prošle sedmice, stoji konkretna operacija SAD-a, slanje u BiH iskusnih američkih obavještajaca specijalizovanih za borbu protiv terorizma i otkrivanje potencijalnih terorista. Naši izvori kažu da je jedna manja grupa agenata iz SAD-a  već stigla i da će do kraja mjeseca doći još njih kako bi do kraja bio kompletiran cijeli tim.

Američki agenti radiće u okviru Operativne grupe BiH za borbu protiv terorizma koju će Udarna grupa za borbu protiv terorizma definitivno uspostaviti u idućih desetak dana. Njen zadatak biće prikupljanje obavještajnih informacija i lociranje potencijalnih terorista u našoj zemlji. Prema ranije saopšteno podacima, u BiH ima oko 3.000 potencijalnih terorista, takozvanih spavača koji samo čekaju nalog da krenu u terorističke akcije.

Prema nekim, nepotvrđenim, informacijama uspostavljanje Operativne grupe za borbu protiv terorizma u kojoj ključno mjesto i ulogu imaju američki agenti, dogovoreno je prošle sedmice na tajnom sastanku u Sarajevu koji je organizovala Mauren Kormak, ambasadorka SAD u BiH. Inače, ona je jako upućena u detalje američke i globalne borbe protiv terorizma, uostalom na dužnost u Sarajevo došla je iz Vašingtona s visoke pozicije u Kancelariji specijalnog izaslanika predsjednika Baraka Obame za globalnu koaliciju u borbi protiv Islamske države (ISIL).

Saznajemo da će cjelokupan rad bh. Operativne grupa za borbu protiv terorizma biti pod kontrolom američkih obavještajaca koji će učestvovati u prikupljanju podataka o potencijalnim terorističkim prijetnjama i teroristima i njihovom lociranju uz pružanje svake vrste logističke i stručne pomoći. U njoj će biti predstavnici svih policijskih i bezbjednosnih agencija i Tužiteljstva BiH.

Operativnu grupu formira bh. Udarna grupa za borbu protiv terorizma koja je prošle sedmice održala sastanak koji je sazvao i vodio Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara. Zanimljivo je da je Udarnu grupu  još 2004. godine formiralo tadašnji Savjet ministara i precizirano je da radi pod vodstvom Tužilaštva BiH i nadzorom Ministarstva bezbjednosti BiH.

U okviru ovog Ministarstva postoji i Odsjek za borbu protiv terorizma. Udarna grupa nije proteklih godina bila vidljiva iako je bilo terorističkih akcija u BiH i tek prošle sedmice se aktivirala u punom kapacitetu, očigledno zbog globalne akcije u borbi protiv terorizma i ozbiljne opasnosti koja prijeti BiH od terorista koji djeluju u sastavu i po nalozima Islamske države. Ovo pogotovo zbog otvorenih i javnih prijetnji koje je ISIL uputio BiH nakon nedavne terorističke akcije u Parizu i nakon što je terorista Enes Omeragić u Rajlovcu ubio dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH.

U julu ove godine  vlasti BiH usvojile su Strategiju borbe protiv terorizma za period 2015. – 2020., još nedostaje Akcijski plan za njeno sprovođenje i najavljeno je da će biti usvojen u idućih nekoliko dana čime će se institucionalizirati borba protiv terorizma.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH najavio je da će Operativna grupa biti svojevrsni servis svim tužiocima i da će uspostaviti jedinstvenu bazu personalnih i drugih podataka o svim potencijalnim teroristima u našoj zemlji.

Prema grubim podacima, u Siriji i na drugim inostranim ratištima za Islamsku državu ovog trenutka bori se više od 300 državljana BiH. Koliko se terorista sa državljanstvom BiH vratilo u BiH sa sirijskog, iračkog i drugih ratišta, nema preciznog podatka. Neke procjene kažu da se radi o oko 60 ljudi, a prema službenim podacima za oko 60 osoba u BiH se sumnja da su povezane s terorističkim organizacijama i o njima se vode istrage.

Izvor: dnevni list.ba

Komentari

komentari

Check Also

Uznemirujuće :Izraelci zavezali ozlijeđenog Palestinca za džip naprijed i vozili ga kroz naselje

IDF je u međuvremenu potvrdio da se ova situacija doista i dogodila, objašavajući kako je …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)