Home / Nauka i Tehnologija / Rusija ‘izgubila’ sofisticirani satelit

Rusija ‘izgubila’ sofisticirani satelit

Satelit dizajniran da detektira podmornice i objekte pod vodom eksplodirat će u atmosferi u narednih nekoliko dana.

Sofisticirani ruski satelit dizajniran da detektira podmornice eksplodirat će u atmosferi u narednih nekoliko dana zbog pogrešnog lansiranja, saopćili su zvaničnici te zemlje.

Satelit “Canopus ST” nije se odvojio od rakete koja ga je prenosila nakon što je lansirana u petak s vojnog kosmodroma na sjeverozapadu Rusije, čime je promijenjena planirana putanja, rekli su zvaničnici za agenciju ITAR-TASS.

Za pravljene tog satelita bila je potrebna čitava decenija, a opremljen je naprednim kamerama koje mogu skenirati okean, identificirati podmornice i otkrivati požare koji uništavaju ruske šume svake godine.

Moskva je planirala lansirati četiri satelita Canopus, rekao je prošlog mjeseca Viktor Selin iz kompanije Ruski svemirski sistemi.

Gubitak satelita još je jedan veliki problem za rusku svemirsku industriju, koja uvijek ističe da je lansirala prvi satelit i prvu misiju s ljudskom posadom u historiji čovječanstva.

Sistemski problem

“To je sistemski problem. Radimo s onim što je ostalo od sovjetske svemirske industrije, a što je posljednjih godina u dubokoj krizi”, rekao je za Al Jazeeru Pavel Luzin, nezavisni stručnjak u toj industriji.

Vojni sateliti posebno su osjetljivi, jer ruski inženjeri ne žele koristiti komponente napravljene u inozemstvu, pozivajući se na sigurnosne prijetnje.

“S vojnim satelitima problemi se dešavaju češće. Njihov vijek trajanja je samo dvije ili tri godine”, kaže Luzin.

Gubitak Canopusa ST posljednja je u nizu nesreća u ruskoj svemirskoj industriji.

U maju je raketa “Proton-M”, koja je nosila meksički satelit, sagorjela iznad Sibira nekoliko minuta nakon lansiranja s kazahstanskog kosmodroma, koji Rusija održava i upravlja njime.

Samo nekoliko sedmica ranije ruski teretni brod s gotovo tri tone zaliha nije uspio pristati na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Godine 2013. srušila se raketa koja je prenosila tri navigacijska satelita “Glonass”.

U međuvremenu je Rusija odgodila prvo lansiranje s kosmodroma Vostochny, jer su radovi bili u zastoju zbog korupcijskog skandala i tehničkih problema.

Sovjetski savez bio je pionir u istraživanju svemira, kada su lansirani “Sputnik” 1957. i prvi kosmonaut 1961. godine.

‘Svemirski taksi’

Lansiranja su bila slavljena kao velika dostignuća komunističkog sistema, a svemirska utrka sa SAD-om trajala je decenijama.

Sovjeti su isticali sigurnost svojih svemirskih brodova, uključujući “Soyuz”, koji se, iako je napravljen ranih ‘60-tih, još koristi za misije.

Nakon raspada SSSR-a 1991. godine svemirska industrija je svedena na ulogu “svemirskog taksija”.

Stotine satelita u posjedu zapadnjačkih kompanija lansirane su s Baikonura, kao i sedam “svemirskih turista”, većinom bogatih biznismena sa Zapada koji su, navodno, platili desetke miliona dolara da budu u orbiti Zemlje nekoliko dana.

Kada je SAD prestao koristiti teretne svemirske letjelice 2011. godine, Rusija je ostala jedina zemlja sposobna za lansiranje letjelica s ljudskom posadom na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Izvor: Al Jazeera

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)