Home / Vijesti / BiH / U FBiH za poticaj zapošljavanja u 2016. planirano 50 miliona KM

U FBiH za poticaj zapošljavanja u 2016. planirano 50 miliona KM

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru donijela Uredbu o poticanju zapošljavanja koja uređuje uvjete za korištenje i postupak za ostvarivanje prava na subvencioniranje poslodavaca za slučaj zapošljavanja nezaposlenih osoba bez radnog iskustva, odnosno radnog staža u zvanju za koje su se obrazovale, te dugotrajno nezaposlenih osoba.
Ova uredba dio je Reformske agende u okviru tržišta rada, odnosno poticanja zapošljavanja.
Federalnim budžetom za 2016. godinu na ime poticaja zapošljavanju je planirano 50 miliona KM, a u 2015. godini 20 miliona KM. Sredstva za subvencije osigurana su u Budžetu FBiH za 2015. godinu na poziciji Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, a bit će realizirana putem Federalnog zavoda za zapošljavanje i kantonalnih službi.
Kako je precizirano Uredbom, nezaposlena je osoba u životnoj dobi od 15 do 30 godina, bez radnog iskustva koja se u evidenciji vodi kao nezaposlena duže od 30 dana i koja, bez obzira na period, nema ukupno evidentiranog staža osiguranja više od jedne godine u zvanju za koje se obrazovala.
Osobom koja se sama zapošljava podrazumijeva se ona u životnoj dobi od 18 ili više godina, koju nadležni organ za zapošljavanje vodi kao nezaposlenu neprekidno duže od 30 dana i koja koristi subvenciju kako bi radila sama za sebe. Samozapošljavanje se odnosi na zapošljavanje nezaposlene osobe koja obavlja registriranu djelatnost u svoje ime i za svoj račun.
Poslodavac koji zaposli nezaposlenu osobu, neovisno o stupnju stručne spreme na period od 12 mjeseci, ima pravo na refundiranje troškova u iznosu koji odgovara ukupnom iznosu obaveznih doprinosa na najnižu neto plaću u Federaciji i iznosu za sufinansiranje neto plaće u visini od 100 posto najniže plaće s pripadajućim obavezama u Federaciji, sa uračunatim porezom na dohodak.
Osoba koja se sama zapošljava, neovisno o stupnju stručne spreme, na period od 12 mjeseci, ima pravo na refundiranje troškova u iznosu koji odgovara ukupnom iznosu obaveznih doprinosa na najnižu neto plaću u FBiH i iznosu za sufinansiranje neto plaće u visini od 100 posto najniže neto plaće u FBiH, sa uračunatim porezom na dohodak.
Za zaposlenike kojima se isplaćuje najniža plaća u rudnicima uglja, tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće, kao i niskoakumulacijskim djelatnostima tradicionalnih zanata, iznos za sufinansiranje obaveznih doprinosa refundira se u zakonom propisanom iznosu.
Šest kantona dobiće 16 miliona KM pomoći
Vlada FBiH danas je donijela više odluka o odobravanju korištenja sredstava kao finansijsku pomoć kantonima iz Budžeta FBiH za 2015. godinu. Ovim odlukama je po pet miliona KM odobreno za Posavski i Bosansko-podrinjski kanton, po dva miliona KM za Zapadnohercegovački i Kanton 10, te po milion KM za Srednjobosanski i Hercegovačko-neretvanski kanton.
Doznaka ovih sredstava bit će vršena u dvije tranše, i to 50 posto od ukupnog iznosa stupanjem na snagu odluke, a ostalih 50 posto do 31.12.2015. godine.
/ poslovnidnevnik.ba/

Komentari

komentari

Check Also

SLOVENIJA OD RS POTRAŽUJE 90 MILIONA MARAKA, ZA SVAKI DAN KAŠNJENJA ….

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je “HES Vrbas”, koji je trebalo da …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)