Home / Vijesti / BiH / U FBiH za poticaj zapošljavanja u 2016. planirano 50 miliona KM

U FBiH za poticaj zapošljavanja u 2016. planirano 50 miliona KM

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru donijela Uredbu o poticanju zapošljavanja koja uređuje uvjete za korištenje i postupak za ostvarivanje prava na subvencioniranje poslodavaca za slučaj zapošljavanja nezaposlenih osoba bez radnog iskustva, odnosno radnog staža u zvanju za koje su se obrazovale, te dugotrajno nezaposlenih osoba.
Ova uredba dio je Reformske agende u okviru tržišta rada, odnosno poticanja zapošljavanja.
Federalnim budžetom za 2016. godinu na ime poticaja zapošljavanju je planirano 50 miliona KM, a u 2015. godini 20 miliona KM. Sredstva za subvencije osigurana su u Budžetu FBiH za 2015. godinu na poziciji Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, a bit će realizirana putem Federalnog zavoda za zapošljavanje i kantonalnih službi.
Kako je precizirano Uredbom, nezaposlena je osoba u životnoj dobi od 15 do 30 godina, bez radnog iskustva koja se u evidenciji vodi kao nezaposlena duže od 30 dana i koja, bez obzira na period, nema ukupno evidentiranog staža osiguranja više od jedne godine u zvanju za koje se obrazovala.
Osobom koja se sama zapošljava podrazumijeva se ona u životnoj dobi od 18 ili više godina, koju nadležni organ za zapošljavanje vodi kao nezaposlenu neprekidno duže od 30 dana i koja koristi subvenciju kako bi radila sama za sebe. Samozapošljavanje se odnosi na zapošljavanje nezaposlene osobe koja obavlja registriranu djelatnost u svoje ime i za svoj račun.
Poslodavac koji zaposli nezaposlenu osobu, neovisno o stupnju stručne spreme na period od 12 mjeseci, ima pravo na refundiranje troškova u iznosu koji odgovara ukupnom iznosu obaveznih doprinosa na najnižu neto plaću u Federaciji i iznosu za sufinansiranje neto plaće u visini od 100 posto najniže plaće s pripadajućim obavezama u Federaciji, sa uračunatim porezom na dohodak.
Osoba koja se sama zapošljava, neovisno o stupnju stručne spreme, na period od 12 mjeseci, ima pravo na refundiranje troškova u iznosu koji odgovara ukupnom iznosu obaveznih doprinosa na najnižu neto plaću u FBiH i iznosu za sufinansiranje neto plaće u visini od 100 posto najniže neto plaće u FBiH, sa uračunatim porezom na dohodak.
Za zaposlenike kojima se isplaćuje najniža plaća u rudnicima uglja, tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće, kao i niskoakumulacijskim djelatnostima tradicionalnih zanata, iznos za sufinansiranje obaveznih doprinosa refundira se u zakonom propisanom iznosu.
Šest kantona dobiće 16 miliona KM pomoći
Vlada FBiH danas je donijela više odluka o odobravanju korištenja sredstava kao finansijsku pomoć kantonima iz Budžeta FBiH za 2015. godinu. Ovim odlukama je po pet miliona KM odobreno za Posavski i Bosansko-podrinjski kanton, po dva miliona KM za Zapadnohercegovački i Kanton 10, te po milion KM za Srednjobosanski i Hercegovačko-neretvanski kanton.
Doznaka ovih sredstava bit će vršena u dvije tranše, i to 50 posto od ukupnog iznosa stupanjem na snagu odluke, a ostalih 50 posto do 31.12.2015. godine.
/ poslovnidnevnik.ba/

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)