Home / Ličnosti / Tramp naredio likvidaciju jednog od najmoćnijih iranskih generala

Tramp naredio likvidaciju jednog od najmoćnijih iranskih generala

Bijela kuća je saopštila da je američki predsjednik Donald Tramp naredio vazdušni napad u kom je u ranim jutarnjim časovima u Bagdadu ubijen visokorangirani iranski general Kasem Sulejmani.

Sulejmani, koji je vodio iranske vojne operacije u Iraku i Siriji, poginuo je dok su ga lokalni saveznici vozili sa aerodroma u Bagdadu.

U napadu je ubijen i bliski Sulejmanijev saradnik i zamjenik šefa PMU-a, Abu Mahdi al-Muhandes.

“General Sulejmani je aktivno razvijao planove za napad na američke diplomate i pripadnike službi u Iraku i širom regiona. Ovaj udar imao je za cilj da odvrati iranske planove napada. Sjedinjene Američke Države nastaviće da preduzimaju sve neophodne mjere kako bi zaštitile naš narod i naše interese, gdje god da se nalaze širom svijeta”, navodi se u saopštenju Pentagona.

Nekoliko minuta prije saopštenja zvaničnih institucija SAD, Tramp je na svom Twitter nalogu objavio sliku američke zastave – bez komentara.

Bijela kuća se kasnije oglasila navodeći da je vazdušni udar “odlučujuća odbrambena akcija” koja je sprovodena “po nalogu predsjednika”.

Iran je potvrdio Sulejmanijevu smrt, naglasivši da će SAD biti odgovorne za posljedice i da je očekuje “rušilačka osveta”.

“Američki akt međunarodnog terorizma, ciljanje i atentat na generala Sulejmanija, reprezenta najefikasnije sile koja se bori protiv Islamske države (ISIS), Al Nusre, Al Kaide i drugih, izuzetno je opasna i bezumna eskalacija. SAD snose odgovornost za sve posljedice svog avanturizma”, naveo je iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif na Twitteru.

Sulejmani je bio zapovjednik elitnog spoljnog krila Iranskog islamskog revolucionarnog korpusa (IRGC), kog je Trampova administracija u aprilu prošle godine označila kao terorističku organizaciju.

“Guardian” navodi da je za mnoge Sulejmani bio druga najmoćnija osoba u Iranu, iza vrhovnog vođe i predsjednika te zemlje Hasana Rohanija.(B92)

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)