Home / Vijesti / Svijet / Iran obećao “rušilačku osvetu” nakon ubistva generala

Iran obećao “rušilačku osvetu” nakon ubistva generala

Ubistvo vodećeg iranskog generala Kasema Sulejmanija u američkom napadu u Iraku smatra se prekretnicom i najavom eksalacije sukoba Irana i SAD i izvesno je da će uslijediti potezi odmazde, što bi ionako već nemiran region Bliskog istoka mogao da gurne na ivicu rata.

Poznavaoci prilika vjeruju da je riječ o vrlo opasnom potezu koji se može smatrati i američkom objavom rata Iranu, a neki predviđaju da će to ubistvo imati veći uticaj na događaje od ubistva lidera Al Kaide Osame bin Ladena 2011, prenose svjetski mediji.

Pentagon je potvrdio da je Sulejmani ubijen u blizini aerodroma u Bagdadu “po nalogu predsjednika” Donalda Trampa, kako bi se zaštitili američki vojnici u inostranstvu.

“Ovaj udar je imao za cilj odvraćanje Irana od budućih planova napada. SAD će nastaviti da preduzimaju sve neophodne korake da zaštite naš narod i naše interese svuda u svijetu”, navodi se u saopštenju Pentagona.

Osim Sulejmanija, koji je vodio iranske vojne operacije u Iraku i Siriji, u napadu je ubijen i zamjenik šefa PMU-a, Abu Mahdi al-Muhandes, bliski Sulejmanijev saradnik.

Iran je potvrdio Sulejmanijevu smrt, naglasivši da će SAD biti odgovorne za posljedice i da je očekuje “rušilačka osveta”.

Većina analitičara iznenađena je najnovijim razvojem situacije.

“Predsjednik koji je obećao da neće uvoditi Sjedinjene Države u nove ratove na Bliskom istoku upravo je proglasio rat”, izjavio je šef istraživačkog centra Međunarodne krizne grupe Robert Malej, prenosi Dojče vele.

Sulejmanijeva smrt, dodaje, nije samo jak udarac Iranu, već i težak udarac svakoj nadi u deeskalaciju situacije u regionu.

Iranski analitičar Muhamed Marandi u objavi na Tviteru ocijenio je da je napad u suštini objava rata oružanim snagama Irana i Iraka.

“Bilo bi najbolje za sve američke građane da odmah napuste region”, napisao je Marandi./NezavisneN/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)