Home / Ličnosti / Američka trgovačka komora pokreće kampanju protiv Trumpa

Američka trgovačka komora pokreće kampanju protiv Trumpa

AMERIČKA trgovačka komora, najveće poslovno udruženje u zemlji i bliski saveznik Republikanske stranke predsjednika Donalda Trumpa, u ponedjeljak pokreće kampanju protiv predsjednikove politike carina, ekskluzivno doznaje Reuters.

Neki od najvećih trgovinskih partnera SAD-a uzvratili su na Trumpove carine protumjerama te je carinska politika američkog predsjednika uznemirila financijska tržišta i prouzročila napetosti u odnosima Bijele kuće i trgovinske komore.

“Trump riskira globalni trgovinski rat”

Nova kampanja, čije pojedinosti Reuters prvi doznaje, agresivan je pokušaj Američke trgovinske komore koja, pozivajući se na analize provedene u saveznim američkim državama, upozorava da Trump riskira globalni trgovinski rat koji će udariti po džepu američke građane.

Analize se temelje na podacima američkog ministarstva trgovine i vladinih agencija u Kini, EU-u, Meksiku i Kanadi.

“Prijeti opasnost da kabinet potkopa gospodarski napredak koji su se toliko trudili postići”, kazao je predsjednik komore Tom Donohue u izjavi za Reuters.

“Trebali bismo težiti slobodnoj i poštenoj trgovini a ovo jednostavno nije put kojim se to postiže”, istaknuo je predsjednik komore.

Komora s oko tri milijuna članova tradicionalni je bliski saveznik republikanskih predsjednika i u prosincu su pozdravili Trumpovu odluku o smanjenju korporativnog poreza. No, rastuće napetosti na trgovinskom planu dovele su do sukoba s predsjednikom Trumpom.

Svojedobno je američki predsjednik poslušao sugestije da odustane od trgovinskih prijetnji zahvaljujući argumentu da bi njihova provedba najteže pogodila države koje su ga poduprle u predsjedničkoj kampanji iz 2016.

Kako navode u trgovinskoj komori, u slučaju Teksasa, protumjerama bi mogao biti pogođen izvoz vrijedan 3,9 milijardi dolara, a u slučaju Tennesseeja i Južne Karoline u vrijednosti 1,4 milijardi odnosno tri milijarde dolara.

Trump uveo carine na uvoz robe iz Kine, Kanade, Meksika i Europske unije

Trump je uveo carine na uvoz robe iz Kine, Kanade, Meksika i Europske unije (EU) u vrijednosti više desetaka milijardi dolara, ističući kako su takve mjere potrebne kako bi se otklonile trgovinske neravnoteže.

Trgovinski partneri nisu ostali dužni. U petak je Kanada u odgovoru na američke carine na uvoz čelika i aluminija najavila da će, ako Trump ne popusti, uvesti carine na uvoz američke robe u vrijednosti 12,6 milijardi dolara.

Očekuje se da će i Kina u srpnju uvesti novu, 25-postotnu carinu na uvoz soje iz SAD-a, Meksiko uvodi dodatne carine na uvoz svinjetine a EU je odgovorio carinama na uvoz američkih proizvoda u vrijednosti 3,2 milijarde dolara, uključujući proizvode poput burbona i motocikala Harley Davidson.

Reuters/Index.hr/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)