Stanovnici SAD bacaju dnevno oko 150.000 tonahrane ili više od 400 grama po osobi, a te namirnice predstavljaju 30 odsto kalorija koje dnevno konzumira svaki Amerikanac, pokazuje istraživanje.
Voće i povrće predstavljaju 39 odsto svih bačenih namirnica, a slijede mliječni proizvodi, sa 17 odsto, meso 14 odsto i žitarice 12 odsto.
Najmanje se bacaju čips, ulje, slatkiši i bezalkoholni napici.
Hrana bačena u kante za smeće uzgajana je na sedam odsto američkog poljoprivrednog zemljišta i za njen uzgoj upotrijebljene su hiljade milijardi litara vode, navode ekonomski portali.
Taj “otpad” odgovara žetvama sa više od 350 miliona kilograma pesticida i gotovo milijardu kilograma gnojiva svake godine.
Istraživački tim iz Vermonta zasniva svoje zaključke na državnim podacima i anketama o bačenoj hrani između 2007. i 2014. godine.
Kao rješenje ovog problema, istraživači predlažu obuku potrošača kako da bolje pripreme i uskladište svježe voće i povrće i da Vlada usvoji programe sprečavanja bacanja hrane.
Cafe/Poslovnidnevnik.ba