Turski glumac Onur Bujuktopču koji glumi veselog fotografa Koraja u seriji “Zaljubljeni neženja” pored glume ima još jednu strast a to je uživanje u jelu.
Po završetku serije Onur se zbog ljubavi prema hrani pridružio ekipi takmičarske emisije o kuhanju “Upravo jedemo” gdje je ocjenjivao svakog takmičara odnosno njihova ukusna jela.
Pored večera glumac sigurno ne može da odoli i slatkišima koji su u Turskoj kuhinji podjednako značajni kao i glavno jelo. Jedno od tih je turski kolač koji se priprema na malo drugačiji način.
Evo i recepta za kolač od griza:
Sastojci:
- 125 g maslaca
- 1 čajna šolja ulja
- 1 čajna šolja kiselog mlijeka
- 1 jaje
- 1 kesica praška za pecivo
- rendana kora od 1 limuna
- 1 čaša griza
- 2,5 do 3 čaše brašna
Fil (nije obavezno):
- 100 g mljevenih oraha
Za valjanje:
- 1 čaša griza
Šerbet:
Priprema:
Najprije skuhati šerbet: pomiješati vodu i šećer ostaviti da vri 15 minuta na slaboj vatri. Minut-dva prije kraja dodati limunov sok, a kad je gotovo, poklopiti i ostaviti da se ohladi.
U dublju posudu staviti vlažne sastojke i dobro ih izmiješati, griz pomiješati s praškom za pecivo i dodati u posudu. Na kraju postepeno dodavati brašno, a kad se zgusne, mijesiti rukama da se dobije tijesto meko poput ušne resice.
Gotovo tijesto podijeliti na pet dijelova i oblikovati loptice.
Potom svaku lopticu razviti, posuti je mljevenim orasima i uviti u rolnu (može se praviti i bez fila, jednostavno oblikovati rolat), uvaljati je u griz i isijeći na željenu dužinu. Kolač redati u podmazanu tepsiju u peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni dok ne porumeni.
Vreo kolač preliti hladnim šerbetom i ostaviti da se ohladi. Prije serviranja može se ukrasiti mljevenim pistaćima ili kokosovim brašnom.izvor/lepaisrecna.rs/
Poslovnidnevnik.ba