Home / Vijesti / BiH / Tajni objekt-Turisti prolaze, ne slute šta se krije u srcu planine uz bh. granicu(VIDEO)

Tajni objekt-Turisti prolaze, ne slute šta se krije u srcu planine uz bh. granicu(VIDEO)

Croatia Infiltration na svojevrsan način “oživljava” objekte te otkriva nepoznate činjenice iza davno zatvorenih vrata

Croatia Infiltration je projekt hrvatskih istraživača podzemlja, koji se bave istraživanjem i dokumentiranjem napuštenih, neodržavanih i teško dostupnih objekata i lokacija. Dio su svjetskog pokreta pod nazivom Urbex – urbanog istraživanja lokacija koje su javnosti često i zabranjene za pristup.

Projekt je pokrenuo Mihovil Pirnat, koji je prije više od 14 godina počeo s objavljivanjem fotografija napuštene arhitekture, a ubrzo su mu se pridružili i Josip Kovač Levantin, Matija Pucak i Vjekoslav Palinić.

Široj javnosti postali su poznati objavljujući kratke dokumentarne filmove o više i manje poznatim objektima u inostranstvu (Ukrajina – Černobil, Italija, Mađarska, BiH, Portugal, Japan – Fukušima), a ove sedmice objavljuju drugu epizodu serijala “Infiltration”, u kojoj istražuju napušteni radarski objekt na vrhu Plješevice, prenosi Jutarnji.hr.

Riječ je o objektu na planini Plješevica, pored Korenice. Stotine hiljada ljudi i turista tokom godine prođu pored te planine ne znajući da ona u sebi krije jedan od najvećih podzemnih aerodroma u Evropi, Željavu, koju smo istražili u prvoj epizodi našeg serijala “Infiltration”. Na samom vrhu Plješevice, nalazi se jedan od najvećih radarskih položaja bivše države, objasnio je Mihovil.

Plješevica je inače planina koja je prirodna granica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Napušteni radarski objekt na vrhu planine je zanimljiv, jer osim nadzemnih radarskih položaja, krije i zanimljiviji dio koji je duboko ukopan u planini i zaštićen od znatiželjnih pogleda i bilo kakvih vojnih udara. Ekipa Croatia Infiltrationa posvetila se detaljnom mjerenju podzemnog objekta kako bi izradili 3D vizualizaciju, koju ekskluzivno objavljuju u epizodi, koja je od jučer dostupna na njihovom YouTube kanalu.

Objekt koji je sagrađen na vrhu je također bio dio velike komunikacijske mreže bivše vojske JNA, a kako je ta komunikacijska mreža izgledala, čemu je sve služila i na koji način je takva vojna infrastruktura povezana s Mediteranskim igrama 1979. godine u Splitu, možete saznati u najnovijoj epizodi, poručuje Josip.

Napuštene kuće, tuneli, bolnice i tvornice primjeri su propadajućih objekata koji su nerijetko imali veliko značenje u trenutku gradnje i korištenja, ali promjene u društvu i ljudskim potrebama dovele su do njihovog zaborava. Croatia Infiltration na svojevrsan način “oživljava” objekte te otkriva nepoznate činjenice iza davno zatvorenih vrata.

Jutarnji.hr/Poslovnidnevnik.ba

 

 

 

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)