Home / Kapital / Najveća zarada u istoriji :Saudijski naftni div lani je zgrnuo toliko bogatstvo da ga je teško shvatiti

Najveća zarada u istoriji :Saudijski naftni div lani je zgrnuo toliko bogatstvo da ga je teško shvatiti

Saudijski državni naftni div Aramco izvijestio je o rekordnoj neto dobiti od čak 161,1 milijardu dolara za 2022. — najvećoj godišnjoj zaradi koju je ikada postigla neka naftna i plinska tvrtka
Rekordna dobit tvrtke došla je od rasta cijena energenata nakon što je Rusija napala Ukrajinu, a sankcije su ograničile prodaju ruske nafte i prirodnog plina na zapadnom tržištu.

Dobit Aramca porasla je za 46,5 posto u usporedbi sa 110 milijardi dolara u 2021. godini.
Ovo je vjerojatno najveća neto dobit ikada zabilježena u korporativnom svijetu’, rekao je izvršni direktor Aramca Amin Naser.

Zarada saudijske tvrtke gotovo je trostruko veća od dobiti koju je objavila američka naftna kompanija ExxonMobil.

Aramco je povećao dividendu u četvrtom tromjesečju za četiri posto, na 19,5 milijardi dolara, koja će biti isplaćena u prvom kvartalu 2023. Tvrtka je također najavila da će kao rezultat rekordne dobiti izdati bonus dionice kvalificiranim dioničarima.

Aramco je zadržao proizvodnju sirove nafte na 11,5 milijuna barela dnevno u 2022., a nada se da će dosegnuti 13 milijuna barela dnevno do 2027. Kako bi povećala tu proizvodnju, planira ove godine potrošiti čak 55 milijardi dolara na kapitalne projekte.

Ogromni naftni resursi Saudijske Arabije, koji se nalaze blizu pustinjskog prostranstva u toj zemlji, čine je jednim od najjeftinijih mjesta na svijetu za proizvodnju sirove nafte. Za svakih 10 dolara povećanja cijene barela nafte, Saudijska Arabija će zaraditi dodatnih 40 milijardi dolara godišnje, tvrdi Institut za međunarodne financije.

TPortal.Hr

 

Komentari

komentari

Check Also

Uznemirujuće :Izraelci zavezali ozlijeđenog Palestinca za džip naprijed i vozili ga kroz naselje

IDF je u međuvremenu potvrdio da se ova situacija doista i dogodila, objašavajući kako je …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)