Home / Vijesti / Regija / NJEMAČKA: Porezni razredi 3 i 5 doživjet će promjene
Poslovnidnevnik.ba

NJEMAČKA: Porezni razredi 3 i 5 doživjet će promjene

Porezne razrede u Njemačkoj očekuje reforma, a radi se o većoj rodnoj ravnopravnosti. Prema riječima glasnogovornika Saveznog ministarstva financija, trenutačno je u izradi zakonski paket za projekt predviđen koalicijskim sporazumom. Porezni razredi 3 i 5 bit će podložni promjenama.

Konkretno, radi se o tome da se prilikom odbitka poreza na mjesečnu plaću uzme u obzir porezno olakšavajući učinak postupka razvoda za bračne partnere. Time bi se izbjeglo više oporezivanje u razredu 5, a raspodjela poreznog tereta bi bila pravednija na temelju zajednički zarađenih plaća u braku.

Ministrica obitelji Lisa Paus (Zeleni) objasnila je reorganizaciju dvaju poreznih razreda za medijsku grupu Funke: “To znači da se teret poreza na plaće pravednije raspoređuje među supružnicima.” Također je naglasila da će se ojačati ekonomska ravnopravnost i socijalna sigurnost žena.

Istodobno, čelnica Zelene stranke Katharina Dröge zatražila je pravedno plaćanje za žene: “Žene i dalje dobivaju manju plaću od muškaraca za isti rad.” To je “neprihvatljivo”.

Savezni ministar rada Hubertus Heil (SPD) čak je iznio poražavajuće brojke u jutarnjoj emisiji na ARD-u i ZDF-u: “Razlika u plaćama između muškaraca i žena još uvijek je 18 posto.” Pozvao se na podatke Saveznog zavoda za statistiku.

Jedanaest posto toga može se pripisati izboru profesije. Drugi faktor je da je vjerojatnije da će muškarci raditi puno radno vrijeme, a žene pola radnog vremena. “Ostalih sedam posto zapravo se vraća na diskriminaciju u plaćama”, objasnio je Heil.

Prema riječima Dröge, najveće razlike između muškaraca i žena su u starijoj dobi, budući da niža primanja i kraće radno vrijeme imaju veliki utjecaj na mirovine. “Kao rezultat toga, žene u prosjeku primaju oko polovicu mirovina muškaraca. Siromaštvo u starosti često se odnosi na žene, kritizira političarka Zelenih. Veću zaposlenost žena i bolju plaću opisuje kao ključ borbe protiv siromaštva u starijoj dobi.

Fenix-magazin/IK/PD.ba

Komentari

komentari

Check Also

Uznemirujuće :Izraelci zavezali ozlijeđenog Palestinca za džip naprijed i vozili ga kroz naselje

IDF je u međuvremenu potvrdio da se ova situacija doista i dogodila, objašavajući kako je …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)