Home / Vijesti / BiH / DOBRA VIJEST- UKIDA SE ROAMING IZMEĐU EU I BIH

DOBRA VIJEST- UKIDA SE ROAMING IZMEĐU EU I BIH

Zastupnik Sabora Republike Hrvatske Bojan Glavašević objavio je radosnu vijest za građane Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja Zapadnog Balkana – uskoro bi se trebao ukinuti roaming sa Evropskom unijom.

Kako je Glavašević rekao za N1, ovo je rečeno na današnjoj sjednici Sabora u okviru koje su razmatrali izvještaje premijera RH koji se tiču Evropske unije. Među dokumentima je bio i Sporazum koji je, kako Glavašević kaže, potpisan na samom kraju 2022. godine o ukidanju roaminga između EU i Zapadnog Balkana.

“Potrebno je još potpisati nekoliko bilateralnih sporazuma koji se odnose na teleoperatere. Tada će zemlje Zapadnog Balkana imati benefit – nema efektivnog roaminga između zemalja EU i Zapadnog Balkana. To predugo čekamo. Naplaćali su se građani daleko previsokih cijena”, rekao je Glavašević.

Podsjetimo, na samitu održanom u Tirani 6. decembra 2023. godine, potpisana je Deklaracija o romingu kojom se omogućava smanjenje naknada za roming između EU i Zapadnog Balkana od 1. oktobra 2023. godine. Tada je rečeno da će to smanjiti troškove rominga za građane na cijelom Zapadnom Balkanu i EU dok putuju u region i EU, kao i smanjiti operativne troškove poslovanja i podstaći poslovanje van svojih granica.

“Ova inicijativa je izuzetna, pogotovo što je urađena na dobrovoljnoj osnovi između telekomunikacionih operatera”, kazali su.

SB/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Uznemirujuće :Izraelci zavezali ozlijeđenog Palestinca za džip naprijed i vozili ga kroz naselje

IDF je u međuvremenu potvrdio da se ova situacija doista i dogodila, objašavajući kako je …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)