Home / Najave / Amerikanac umjesto Rusa, ko je novi vlasnik Čelsija?

Amerikanac umjesto Rusa, ko je novi vlasnik Čelsija?

Čelsi je u ranim jutarnjim satima u subotu potvrdio da je dogovoren dogovor o prodaji kluba Todu Boiliju. Tako će Amerikanac nasljediti Rusa Romana Abramoviča na mjestu vlasnika “plavih”.

Boili, Klirlejk Kapital, Mark Valter i Hansjerg Vis su dio grupacije koja je za 4,96 milijardi evra otkupila klub sa “Stamford Bridža”.

Od tog iznosa, 2,96 milijardi je plaćeno za akcije kluba, a dodatne dvije milijarde je namjenjeno za “korist kluba”. Prihod će biti deponovan na zamrznuti bankovni račun u Velikoj Britaniji.

Novi vlasnik Čelsija je možda novo ime za mnoge u fudbalu, ali on je vrlo dobro poznato lice ljubiteljima američkog sporta. Boili je već suvlasnik Los Anđeles Lejkersa i Los Anđeles Dodžersa. On drži 27 odsto udjela u Lejkersima i 20 odsto u Dodžersima.

Ovo nije prvi put da je pokazao interesovanje za fudbal, a izvještaji sugerišu da je pokušao da kupi klub iz Zapadnog Londona još 2019. godine.

Sankcije uvedene protiv Romana Abramoviča nakon ruske vojne opracije na Ukrajinu, međutim, dale su mu šansu da konačno realizuje svoje planove. Boili je ranije otkrio neke od svojih strategija i ključeva svog uspjeha u svijetu biznisa.

“Kada pregovaram, cilj nije da postignem najbolju ponudu za sebe, već za sve strane”, rekao je Boili na jednom događaju u školi u rodnom Merilendu i zatim dodao:

Većina ljudi pokušava da iscjedi svaki cent za sebe. Ta strategija im zarađuje više novca na jednom konkretnom poslu, ali treba reći ne gradi povjerenje ili dugotrajne odnose”.

Nakon što je diplomirao finansije na koledžu Vilijam i Meri 1996. pogađao je i Londonsku školu ekomonije. Karijeru je započeo u Siti banci u Njujorku, da bi potom prešao u CS First Boston, na odjeljenje Kredi Svis. Zatim je prešao u JH Vitnei & Co, a onda u Guggenheim Partners 2001.

Dugo je radio zajedno sa Markom Volterom, drugim članom konzorcijuma koji je otkupio Čelsi.

Boili je takođe poznat po svojoj filantropiji, ulagao je u brojne dobrotvorne organizacije./nezavisne/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)