Home / After Work / LifeStyle / APPLE PLANIRA UVESTI PRETPLATU NA IPHONE TAKO DA UREDJAJ KOJI KORISTITE NEĆE BITI VAŠ

APPLE PLANIRA UVESTI PRETPLATU NA IPHONE TAKO DA UREDJAJ KOJI KORISTITE NEĆE BITI VAŠ

Ova vijest je jako zanimljiva ako se sjetite što je rekao Klaus Schwab u onom poznatom videu Svjetskog Ekonomskog Foruma: „Nećete posjedovati ništa, i biti ćete sretni.“

Apple radi na usluzi pretplate za iPhone i druge hardverske proizvode, potez koji bi mogao zamijeniti vlasništvo uređaja sa plaćanjem mjesečne naknade, tvrde ljudi iz tech sektora.

Usluga bi bila Appleov najveći poticaj do sada u automatiziranoj prodaji, omogućujući korisnicima da se po prvi put pretplate na hardver – umjesto samo na digitalne usluge. No, projekt je još u razvoju, rekli su ljudi, koji su tražili da se ne identificiraju jer inicijativa nije objavljena.

Dionice Applea popele su se na najviši nivo nakon što je Bloomberg izvijestio o vijestima u četvrtak i zatvorile 2,3 % na 174,07 dolara. Iako su dionice još uvijek u padu od 2 % tijekom godine, Apple je sada objavio osam dana uzastopnih povećanja – što je njegov najduži niz od studenog.

Usvajanje hardverskih pretplata, slično programu automatskog leasinga, predstavljalo bi veliku promjenu strategije za tvrtku koja općenito prodaje uređaje po punoj cijeni, ponekad na rate ili uz subvencije operatera. To bi moglo pomoći Appleu da ostvari veći prihod i olakšalo potrošačima da potroše tisuće dolara na nove uređaje.

iPhone je već sada najveći Appleov izvor prodaje, generirajući gotovo 192 milijarde dolara prošle godine – više od polovice prihoda tvrtke.

Glasnogovornica Applea iz Cupertina u Kaliforniji odbila je komentirati planove tvrtke.

Ideja je da se proces kupnje iPhonea ili iPada izjednači s plaćanjem iCloud pohrane ili pretplate na Apple Music svaki mjesec. Apple planira dopustiti korisnicima da se pretplate na hardver s istim Apple ID-om i računom App Store koji koriste za kupnju aplikacija i pretplatu na usluge danas.

Program bi se razlikovao od programa na rate po tome što mjesečna naknada ne bi bila cijena uređaja podijeljena na 12 ili 24 mjeseca. Umjesto toga, to bi bila mjesečna naknada koja se tek treba utvrditi koja ovisi o tome koji uređaj korisnik odabere.

Tvrtka je raspravljala o dopuštanju korisnicima programa da zamijene svoje uređaje za nove modele kada izađe svjež hardver. Povijesno izdaje nove verzije svojih glavnih uređaja, uključujući iPhone, iPad i Apple Watch, jednom godišnje.

Apple je radio na pretplatničkom programu nekoliko mjeseci, ali je projekt nedavno stavljen unatrag u nastojanju da brže pokrene uslugu “kupi sada, plati kasnije”. Ipak, očekuje se da će usluga pretplate biti pokrenuta krajem 2022., ali bi mogla biti odgođena do 2023. ili će na kraju biti otkazana, rekli su ljudi.

Bloomberg je prošle godine izvijestio da tvrtka radi na usluzi “kupi sada, plati kasnije” za sve transakcije Apple Paya.

Pretplatama bi se vjerojatno upravljalo putem Apple računa korisnika na njihovim uređajima, putem App Storea i na web stranici tvrtke. Vjerojatno bi također bila opcija na blagajni u Appleovoj internetskoj trgovini i na fizičkim maloprodajnim mjestima. Apple računi obično su vezani uz korisnikovu kreditnu ili debitnu karticu.

U 2015. godini tvrtka je pokrenula Program nadogradnje iPhonea, financiran kroz Citizens One Personal Loans, koji korisnicima omogućuje da trošak iPhonea rasporede na 24 mjeseca i nadogradnju na novi model svakih 12 mjeseci. Također omogućuje korisnicima Apple kartice da podijele trošak iPhonea ili Apple Watcha tijekom 24 mjeseca ili iPada ili Maca tijekom 12 mjeseci. Bežični operateri nude i nekoliko programa mjesečnih rata.

Novi pristup mogao bi postojeće usluge učiniti manje privlačnima. Programom pretplate vezan uz Apple račun vjerojatno bi bilo jednostavnije upravljati nego programom operatera ili čak planovima na rate za Apple karticu.

Logicno/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)