Home / Ličnosti / Bajden uvodi porez za najbogatije Amerikance

Bajden uvodi porez za najbogatije Amerikance

Bijela kuća će u ponedjeljak predstaviti plan za uvođenje “minimalnog poreza” za milijardere u okviru budžeta za 2023. godinu.

Prvi put će 700 najbogatijih Amerikanaca plaćati direktan porez, piše Vašington post pozivajući se na pet izvora i administrativni dokument u koji je imao uvid.

Kancelarija za upravljanje i budžet Bijele kuće i ekonomski savjetnici procijenili su ove jeseni da je 400 porodica milijardera plaćalo prosječnu federalnu poresku stopu od 8,2 odsto na svoje prihode, između 2010. i 2018.

Ta stopa je niža od stope koju plaćaju milioni Amerikanaca koji pripadaju srednjoj klasi.

Milijarderi koji plaćaju nižu stopu moraće da plate razliku između onoga što su do sada plaćali i stope od 20 odsto, a oni koji već plaćaju više od 20 odsto neće dugovati dodatne poreze.

Kako se navodi u dokumentu, plan predsjednika Džoa Bajdena “Minimalni porez na dohodak milijardera” uspostavio bi minimalnu poresku stopu od 20 odsto za sva američka domaćinstva vrijedna više od 100 miliona dolara, navodi se u dokumentu.

Tako bi većina novih prihoda prikupljenih porezom dolazila od američkih milijardera.

Bijela kuća procjenjuje da bi uvođenjem novog poreza prihodi u narednih 10 godina bili povećani za oko 360 milijardi dolara.

Očekuje se da će Bijela kuća predstaviti prijedlog budžeta u ponedjeljak.

Bajden je govorio u prilog uvođenja poreza najbogatijim Amerikancima, ali njegova administracija do sada nije izlazila sa planom o porezu koji bi pogodio bogatstvo američkih milijardera./nezavisne/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)