Home / Vijesti / BiH / Objavljen interni dokument EU: Razmotriti sankcije Republici Srpskoj

Objavljen interni dokument EU: Razmotriti sankcije Republici Srpskoj

Evropska unija bi trebalo da razmotri sankcije Republici Srpskoj i da uskrati finansijsku podršku ako kriza u toj balkanskoj zemlji nastavi da se pogoršava, navodi se u internom dokumentu EU u koji je Rojters imao uvid.

U internom dokumentu, koji je pripremila služba za spoljne poslove EU za ministre inostranih poslova EU, kaže se da bi trebalo razmotriti zabranu putovanja i zamrzavanje imovine zvaničnika RS ako srpski političari nastave da pokušavaju preuzeti nadležnosti sa nivoa BiH.

U dokumentu EU se takođe navodi da bi sankcije mogle biti proširene na “druge aktivnosti koje predstavljaju prijetnju državi”, iako bi trebalo da ostanu kao posljednje sredstvo, piše Rojters.

EU bi mogla odlučiti da iskoristi svoju finansijsku pomoć kao polugu”, kaže se u dokumentu, uz pominje cifre od 1,5 milijardi evra (1,69 milijardi dolara) dosadašnjih investicija.

Dokument ministrima inostranih poslova EU daje mogućnost kada se sastanu da razgovaraju o BiH, a samit je zakazan za 21. februar.

Njemačka je već pozvala na sankcije Miloradu Dodiku, srpskom članu Predsjedništva BiH, ali Mađarska tvrdi da bi takve mjere bile kontraproduktivne jer EU nastoji da uvede BiH i četiri balkanske države i KiM u blok.

Sjedinjene Države su 5. januara uvele nove sankcije Dodiku. Američko ministarstvo finansija optužilo je Dodika, koji je već pod pod sankcijama SAD, za korupciju i prijetnju stabilnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine./nezavisne/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Uznemirujuće :Izraelci zavezali ozlijeđenog Palestinca za džip naprijed i vozili ga kroz naselje

IDF je u međuvremenu potvrdio da se ova situacija doista i dogodila, objašavajući kako je …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)