Home / EU / Obvezno cijepljene u Austriji tek stupilo na snagu, a već upitna provedivost

Obvezno cijepljene u Austriji tek stupilo na snagu, a već upitna provedivost

Trebamo visoku stopu imunizacije za jesen”, poručio je ministar zdravstva.

Dugo najavljivani Zakon o općem obveznom cijepljenju osoba starijih od 18 godina protiv koronavirusa u Austriji je nakon burnih rasprava, brojnih uličnih prosvjeda i obrazloženja domaćih medicinskih stručnjaka da je cijepljenje jedini izlaz iz koronakrize, u subotu stupio na snagu. Tek je jedan dan na životu, a već danas brojni austrijski mediji pišu kako su već evidentni problemi u njegovoj primjeni.

Dnevni tabloid “Österreich” pod naslovom “Obvezno cijepljenje postati će katastrofa” i podnaslovom “Slijedeći udes: Kontrole tek od svibnja?” piše kako je Zakon o obveznom cijepljenu stupio na snagu, ali  mu prijeti neprovedivost u praksi. Uz naglasak kako Austrija ima još 1,3 milijuna necijepljenih. Isti izvor u nastavku obrazlaže probleme koji će se pojavit sredinom mjeseca ožujka i s primjenom Zakona u praksi kada počinju policijske kontrole i kažnjavanja prekršitelja zakonskih odredbi.. A to je od 16. ožujka, za kada je najavljen službeni početak provedbe kontrola tko je cijepljen, a tko nije i kažnjavanje necijepljenih. Kako list navodi, to neće biti uopće moguće provesti u svim slučajevima, s obzirom da  poseban novi portal na kojem bi trebali biti registrirani svi izuzeci od obveznog cijepljenja, nije na vrijeme osposobljen za rad. I kako se ističe tek bi  mogao početi funkcionirati  22. travnja ove godine.

Riječ je o portalu na kojem bi trebale biti registrirane sve osobe koje su izuzete od obveze cijepljenja, a to su trudnice, osobe koje iz zdravstvenih razloga se ne smiju cijepiti, o čemu moraju imati posebni liječnički ates, te Covid preboljeli (180 dana od zaraze). Taj portal bi trebao biti poseban dio elektronskog zdravstvenog dosjea (ELGA), navedenih skupina osoba, koje se vode kao iznimke. Prema službenim podacima riječ je o negdje nešto više od četvrt milijuna austrijskih građana. Preko tog portala policija i nadležni zdravstveni organi vlasti namjeravaju kontrolirati tko su iznimke i zašto ih je zakonodavac izuzeo od obveze cijepljenja. Kako navodi “Österreich”, kašnjenje s puštanjem u pogon navedenog portala, necijepljene osobe koje se iz zdravstvenih razloga ne smiju cijepiti, mogle bi od sredine ožujka imati velikih problema ako ih zaustavi policija i želi kontrolirati njihov status. Neugodna situacija za obje strane, tvrde mediji, jer novčane kazne su visoke i iznose od 600 do 3.600 eura u žalbenom postupku. Mediji pišu kako su nadležne institucije kao primjerice ELGA  na taj problem više puta upozoravale austrijsku vladu.  Dakle, ako bi zakonske iznimke mogle biti unesene u evidenciju ELGA sustava tek u travnju, hoće li onda policijske  kontrole cijepljenih i necijepljenih te kažnjavanje prekršitelja obveze cijepljenja morati početi tek u svibnju, a ne polovicom ožujka kako je uglavljeno u Zakon?, pita “Österreich”.

Za sada odgovora nema, osim izjave ministra zdravstva Wolfganga Mücksteina “Obvezno cijepljenje je nužno i održati će se”, koju je dao za nedjeljno izdanje navedenog tabloida.  “Trebamo visoku stopu imunizacije za jesen”, poručio je ministar zdravstva u nastavku razgovora. Istakao je da je obveza cijepljena “srednjoročna mjera” kako bi se postigao “visoki osnovni imunitet i protiv novih virusnih varijanti” i ne bi se zemlju stalno moralo “zatvarati” i “otvarati”./večernji list/

Poslovnidnevnik ba

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)