Home / Vijesti / BiH / Komitet ministara Savjeta Evrope u martu razmatra poteze protiv BiH

Komitet ministara Savjeta Evrope u martu razmatra poteze protiv BiH

BANJALUKA, STRAZBUR – Komitet ministara Savjeta Evrope bi trebalo na sjednici početkom marta da se odredi prema činjenici da bh. institucije nisu uspjele da tokom pregovora u Neumu riješe pitanje implementacije odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”, rečeno je “Nezavisnim novinama”.

Kako saznajemo, na toj sjednici će podsjetiti na pismo koje je upućeno u junu prošle godine, a u kojem su vlasti BiH pozvale da do 1. septembra pripreme nacrt izmjena i dopuna Ustava i Izbornog zakona kako bi izbori 2022. godine bili održani u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

U tom pismu su, da podsjetimo, bh. zvaničnike upozorili da je, ukoliko do tada izostane opipljiv napredak, moguće preduzimanje novih radnji kako bi BiH kao tužena i presuđena u potpunosti ispoštovala svoje obaveze koje proističu iz ovih odluka.

U Savjetu Evrope su za “Nezavisne novine” podsjetili da su ministri u decembru ponovo raspravljali o BiH i osvrnuli se na predmete “Sejdić i Finci”, “Zornić”, “Šlaku”, “Pilav” i “Pudarić”. Svi ovi predmeti se, podsjećamo, bave problematikom koja se odnosi na pravo manjina ili konstitutivnih naroda na pasivno biračko pravo.

Komitet ministara zahtijeva od BiH i bh. političkih lidera da ulože sav napor na pronalaženju konsenzusa u vezi s neophodnim izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva kako bi izbori u oktobru 2022. godine bili održani u punoj usklađenosti s presudama Evropskog suda za ljudska prava”, istakli su oni.

Kako se navodi, ministri su odlučili da će ponovo preispitati ove slučajeve u martu, te da će tada potvrditi spremnost da preduzmu akcije kako bi BiH u potpunosti poštovala svoje obaveze.

U Savjetu Evrope nam nisu mogli reći šta bi te odluke mogle da podrazumijevaju, odnosno da li su možda u planu određene restriktivne mjere prema BiH.

Kako saznaju “Nezavisne novine” iz diplomatskih krugova u BiH, svi naredni potezi međunarodne zajednice zavisiće od mišljenja koje će iznijeti Savjet Evrope, odnosno Venecijanska komisija, ali nam je takođe rečeno, kao što je već objavljeno, da za međunarodnu zajednicu ne dolazi u obzir neodržavanje, odnosno otkazivanje izbora.

Jakov Finci, bivši ambasador BiH i jedan od apelanata u predmetu “Sejdić i Finci”, za “Nezavisne novine” kaže da ne vjeruje da ima dovoljno vremena da se ove odluke implementiraju do izbora u oktobru ove godine.

Izbori se raspisuju šest mjeseci prije održavanja, a do tada je ostalo još stotinak dana. Ni zemlje koje imaju mnogo veću parlamentarnost to ne bi mogle obaviti za tako kratko vrijeme. Ne vidim razlog ako smo mogli čekati 12 godina da ne možemo sačekati još nekoliko mjeseci i poslije izbora u miru nastaviti pregovore koji će zadovoljiti sve strane”, rekao je Finci.

Prema njegovim riječima, problem je u tome što je potrebno izmijeniti i Ustav, a to zahtijeva širu raspravu, za koju nije ostalo dovoljno vremena.

Na naše pitanje da li se, onda, planira kandidovati na izborima 2026. godine, odgovorio nam je da će to učiniti ako se do tada implementiraju odluke ESLJP-a./nezavisne/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)