Home / Vijesti / BiH / Plenković i Izetbegović razgovarali o izbornoj reformi u BiH

Plenković i Izetbegović razgovarali o izbornoj reformi u BiH

– Hrvatski premijer Andrej Plenković održao je večeras u Dubrovniku radni sastanak sa predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem o situaciji u BiH i izbornoj reformi u toj zemlji.

Tema su bili dogovori između političkih stranaka, prije svega institucija, ključnih aktera, o reformi izbornog zakonodavstva, pripremama za izbore i jedna snažna poruka podrške BiH kada je riječ o stavu Vlade Hrvatske o njenoj teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i jačanju dobrosusjedskih odnosa”, rekao je Plenković.

Najavio je da će fokus biti “na traženju rješenja u okviru kojih će i Hrvati biti ravnopravan konstitutivan narod i na situaciju u kojoj će i načelo legitimne zastupljenosti biti reflektirano prigodom izbora članova Predsjedništva s teritorija Federacije BiH” i poručio da je to “ono na šta se ukazuje godinama”.

Hrvatski premijer je rekao da je večerašnji sastanak nastavak dijaloga, prenosi Hina i podsjeća da su se Izetbegović i Plenković posljednji put susreli u decembru u Sarajevu.

Izetbegović je u subotu rekao da vjeruje da postoji prostor za dogovor o izmjenama izbornog zakona u BiH na čemu insistira HDZ BiH kako bi se zaštitila prava hrvatskog naroda.

“Izbora mora biti. Ne vjerujem da će rukovodstvo HDZ-a učestvovati u nekim dramatičnim blokadama i time rizikovati da se pridruže Miloradu Dodiku na raznim ‘crnim listama'”, rekao je Izetbegović./nezavisne/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)