Home / Ličnosti / Milanović svojim izjavama jako uznemirio diplomatski Beč

Milanović svojim izjavama jako uznemirio diplomatski Beč

Predsjednik Zoran Milanović jučer je tokom boravka u Vatikanu komentirao mjere u Austriji, koja je nevakcinisane stavila u lockdown. Taj je potez Austrije nazvao “fašizmom”.

Milanovićeva izjava izazvala je, kako piše Die Presse, “diplomatski nemir” u Beču. Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je hrvatskog amasadora Daniela Glunčića na razgovor.

Iz austrijskog ministarstva su najoštrije osudili izjave Milanovića i ambasadoru poručili da su “te izjave najoštrije odbijene”. Ambasadoru je, kako piše Die Presse, preneseno “jasno čuđenje o izjavi”.

“Usporedba između mjera protiv pandemije covida-19 i fašizma je neprihvatljiva. Naša je odgovornost štititi ljude u Austriji. I tu smo odgovornost preuzeli”, poručilo je austrijsko ministarstvo, prenosi Index.hr.

“U Vatikanu su inače svi vakcinisani, očito prevladava jedan naučni pogled na problem, a i maske se nešto slabo nose”, rekao je Milanović jučer novinarima nakon susreta s papom.

“Ja imam problem u zadnje vrijeme s tim jednim mahnitanjem bez ikakvih argumenata. Ne može biti nauka izum vakcine, što je rezultat rada nekoliko briljantnih umova i ove gluposti s mjerama. To nije naučno pitanje, ovo više veze sa naukom nema. U Austriji danas zabranjuju ljudima koji nisu vakcinisani da izlaze iz kuće, šta je to, nauka ili su to metode koje podsjećaju na tridesete godine?” rekao je Milanović nakon privatne audijencije.

“Poručio sam građanima da se vakcinišu, ali građani imaju pravo na zaštitu od samovolje. Ja se pitam gdje su tu borci za ljudska prava, gdje je Evropski sud za ljudska prava koji ima ambiciju krojiti ustave drugim državama, prati nos BiH s nekakvim slučajevima Sejdić i Finci, što im uopće nije posao, a ovdje ih nema”, istaknuo je, odavši da bi htio čuti stav Suda o pravima ljudi da izađu iz kuće i da im se to brani zato što nisu vakcinisani.

“Gdje su sad evropski birokrati? Ljudima braniti da izađu na ulice? To je fašizam”, rekao je Milanović.

Index/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

CRNE SLUTNJE ZA BIH IZ ŠVAJCARSKE RUSIJA PLANIRA OTVORITI NOVO ŽARIŠTE

Kao i Dodika, Čovića podržava Moskva, a pomaže mu Zoran Milanović. Vladimiru Putinu u interesu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)