Home / Vijesti / BiH / Sastanak na vrhu EU-a i zapadnog Balkana, Brdo kod Kranja (Slovenija), 6. listopada 2021., 6. listopada 2021

Sastanak na vrhu EU-a i zapadnog Balkana, Brdo kod Kranja (Slovenija), 6. listopada 2021., 6. listopada 2021

Najvažnije na dnevnom redu

Na sastanku na vrhu EU-a i zapadnog Balkana u Brdu kod Kranja, kojemu je slovensko predsjedništvo Vijeća domaćin, okupit će se čelnici i čelnice:

  • država članica EU-a
  • šest partnera sa zapadnog Balkana: Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije i Kosova*.

Sastankom na vrhu predsjedat će predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. Predsjednik Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavljat će EU.

Sastanak na vrhu dio je EU-ova strateškog angažmana sa zapadnim Balkanom, u skladu sa Strateškim programom za razdoblje 2019. – 2024. Prethodili su mu sastanci na vrhu EU-a i zapadnog Balkana održani 2018. u Sofiji i 2020. putem videokonferencije u Zagrebu.

Program sastanka na vrhu

Sastanak na vrhu sastojat će se od plenarne sjednice, nakon koje će uslijediti sjednica rezervirana za čelnike.

Glavne teme rasprava bit će:

  • ponovno potvrđivanje europske perspektive zapadnog Balkana, koja je u zajedničkom strateškom interesu i zajednički je strateški izbor
  • razvoj naše suradnje i društveno-gospodarski oporavak regije u kontekstu aktualne pandemije bolesti COVID-19
  • provedba gospodarskog i investicijskog plana u kojem se utvrđuje opsežan paket ulaganja, kojim će se ostvariti održiviji i zeleniji rast usmjeren na ljude obilježen višim stupnjem digitalizacije, i od kojeg će koristi imati i regija i Europa u cjelini

jačanje regionalne suradnje

razmatranje daljnje suradnje u političkim i sigurnosnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Tijekom plenarne sjednice čelnicima će se pridružiti predstavnici Europske investicijske banke, Europske banke za obnovu i razvoj, Svjetske banke i Vijeća za regionalnu suradnju.

Očekuje se da će na kraju sastanka čelnici EU-a donijeti izjavu, a čelnici sa zapadnog Balkana bit će pozvani da se usuglase s njome.

Gospodarski i investicijski plan vrijedan 30 milijardi eura

EU je glavni politički, gospodarski i trgovinski partner zapadnog Balkana. EU toj regiji pruža dosad nezabilježenu financijsku potporu, a tijekom sljedećih sedam godina za nju će mobilizirati približno 30 milijardi eura.

EU će osigurati bespovratna sredstva u iznosu od 9 milijardi eura u okviru deset vodećih ulagačkih inicijativa. Na taj se način gospodarskim i investicijskim planom nastoji:

  • stimulirati dugoročan gospodarski oporavak
  • ubrzati zelenu i digitalnu tranziciju
  • poduprijeti regionalnu suradnju
  • potaknuti približavanje EU-u.
  • Gospodarskim i investicijskim planom ujedno će se privući javna i privatna ulaganja, uz potporu jamstva za zapadni Balkan, kojim bi se moglo mobilizirati 20 milijardi eura.

Zajednička odgovornost

Ulaganja u okviru gospodarskog i investicijskog plana trebala bi poslužiti kao pokretač pozitivnih promjena na zapadnom Balkanu. No to će biti održivo samo ako sve strane zajedno ulože napore.

Stoga je EU-ova potpora povezana s konkretnim napretkom u području vladavine prava, društveno-gospodarskih reformi i poštovanja europskih vrijednosti, pravila i standarda.

Odgovor na COVID-19 u regiji

EU je mobilizirao paket vrijedan dosad nezabilježene 3,3 milijarde eura u korist zapadnog Balkana radi potpore zdravstvenom sektoru i društveno-gospodarskom oporavku te radi pružanja pomoći putem Europske investicijske banke, kao i makrofinancijske pomoći.izvor/europskovijeće/

Poslovnidnevnik.ba

 

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)