Home / Vijesti / Svijet / Imunološka trombocitopenija je NOVA nuspojava cijepiva Johnson&Johnson

Imunološka trombocitopenija je NOVA nuspojava cijepiva Johnson&Johnson

EUROPSKA agencija za lijekove (EMA) ažurirala je podatke o cjepivu Johnson & Johnson navodeći da je nova nuspojava cjepiva imunološka trombocitopenija.

EMA-in odbor za sigurnost (PRAC) navodi da trombocitopenija kod cjepiva Janssen više nije “važan potencijalni rizik”, nego je to klasificirano kao “važan identificirani rizik”.

Imunološka trombocitopenija je stanje u kojem imunološki sustav greškom napada i uništava krvne stanice koje se zovu trombociti, a koje su potrebne za normalno zgrušavanje krvi.

PRAC je zaključio da su slučajevi vrtoglavice i zujanja u ušima također povezani s primjenom cjepiva Janssen. Analizom su obuhvaćena 1183 slučaja vrtoglavice identificiranih kao dio spontanih izvješća o reakcijama na imunizaciju povezanih s anksioznošću.

Što se tiče tinitusa, odnosno zujanja u ušima, EMA je istražila šest slučajeva uočenih u kliničkim ispitivanjima i 108 slučajeva koje je tvrtka identificirala tijekom praćenja spontanih izvješća.

PRAC je preporučio izmjenu podataka o proizvodu kako bi se vrtoglavica i tinitus dodali kao nuspojave cjepiva Johnson & Johnson.

“Omjer koristi i rizika cjepiva ostaje nepromijenjen”, navodi EMA. Iz Europske agencije za lijekove poručili su da će se i dalje pomno pratiti ovo pitanje te da će redovito komunicirati nove informacije.
Index.Hr/Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)