Home / EU / Objavljene nove brojke o platama u Njemačkoj: Neke profesije imaju nevjerojatnu zaradu

Objavljene nove brojke o platama u Njemačkoj: Neke profesije imaju nevjerojatnu zaradu

Za mnoge Balkance Njemačka je njihova verzija El Dorada, zemlja u kojoj se može dobro živjeti sa svojim radom. No, je li uistinu tako može se jasno vidjeti u podacima o plaćama koje je objavio Savezni zavod za statistiku.

Prosječni prihod u 2020. godini u Njemačkoj iznosio je 47.700 eura bruto (prije oporezivanja), što znači da je tijekom prve godine pandemije prihod u prosjeku pao za 300 eura u odnosu na godinu prije. Podsjećamo, prosječni prihod je srednja vrijednost bruto plaća svih zaposlenika u Njemačkoj, prenosi Fenix-magazin.

Posebna plaćanja, na primjer u obliku godišnjih odmora ili bonusa, nisu uključena u podatke koje su analizirali stručnjaci.

Zarade u različitim industrijama

Koristeći najnovije statističke podatke, njemački poslovni dnevnik Handelsblatt sastavio je posebno izvješće u kojem se analiziraju prosječni prihodi zaposlenih u Njemačkoj te kako isti variraju ovisno o industriji, regiji i spolu zaposlenika.

Nimalo iznenađujuće otkrili su da velike razlike u tome što svaki mjesec zaradite, ovisno o sektoru u kojem ste.  Podaci Saveznog zavoda za statistiku govore o tome da zaposlenici koji rade u financijskim i osiguravajućim službama, kao i u IT sektorima su ti koji su najviše zarađivali u 2020. godini.

Oni su u prosjeku dobivali 5.248 do 5.602 eura mjesečno (bruto). Najmanje su zarađivali zaposlenici u ugostiteljstvu, s prosječnom bruto plaćom od 1.893 eura mjesečno. Važan utjecaj na plaću koju imaju oni koji rade u Njemačkoj ima i savezna država u kojoj rade.

Prema analizi Saveznog zavoda za statistiku, zaposlenici s punim radnim vremenom u Hamburgu najviše zarađuju u Njemačkoj, s prosječnim bruto mjesečnim prihodom od 4.966 eura. A nakon Hamburga, na drugom i trećem mjestu nalaze se savezne države Hessen i Bavarska.

Na dnu ljestvice je Mecklenburg-Zapadno Pomorje gdje zaposlenici s punim radnim vremenom zarađuju 3.379 eura bruto mjesečno. Ono što je posebno uočljivo je da je i nakon više od 30 godina ponovnog ujedinjenja razlika u zaradi između zapadne i istočne Njemačke jasno vidljiva.

Razlike po spolovima

Drugi faktor koji utječe na iznos koji zarađujete je spol. Prema izvješću Zavoda prosječan bruto prihod za muškarce koji rade s punim radnim vremenom u 2020. bio je 22,78 € po satu, dok je za žene koje rade puno radno vrijeme to je bilo 18,62 €.

Godine 2020. žene su dobile oko 18 posto manje novca od svojih muških kolega. A s 20 posto, razlika je bila znatno veća u zapadnoj Njemačkoj i Berlinu, nego u istočnim državama gdje je iznosila šest posto.

Njemačka vlada ima u planu namjerava smanjiti jaz u plaćama na 10 posto do 2030. godine. Velika razlika u prosječnim primanjima između žena i muškaraca ima nekoliko razloga. Jedan važan čimbenik su razine plaća u industriji.

U sektorima u kojima dominiraju muškarci, poput financijskih usluga, IT-a i proizvodnje, plaće su u prosjeku veće. U industrijama poput sestrinstva i socijalnog rada – gdje mnoge žene rade – plaće su niže.

Međutim, čak i kad se uzmu u obzir industrijske razlike i usporede samo bruto plaće između, na primjer, inženjera i žena s istim radnim iskustvom, i dalje postoji razlika u plaćama od najmanje šest posto.izvor/Fenix-magazin/

Poslovnidnevnik.ba

 

 

 

 

Komentari

komentari

Check Also

SLOVENIJA OD RS POTRAŽUJE 90 MILIONA MARAKA, ZA SVAKI DAN KAŠNJENJA ….

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je “HES Vrbas”, koji je trebalo da …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)