Home / Vijesti / Svijet / Najmoćniji pasoši u 2021. godini, rangirane isprave 199 zemalja

Najmoćniji pasoši u 2021. godini, rangirane isprave 199 zemalja

Prema CNN-u, citirajući izvještaj firme “Henley and Partners”, koja od 2006. godine rangira putne isprave 199 zemalja, Japan je ponovno na vrhu popisa, budući da “indeks pasoša” ne uzima u obzir privremena ograničenja.

Japanski pasoš nudi mogućnost putovanja bez vize ili automatsko dobijanje vize na 193 odredišta širom svijeta.

Istraživači navode da je u prvom tromjesečju 2021. godine međunarodna mobilnost i dalje bila 12 posto nivoa prije pandemije, što znači da je “jaz između teoretskog i stvarnog pristupa putovanju koji nude čak i dobri pasoši i dalje značajan”.

U stvarnom svijetu vlasnici japanskih pasoša trenutno imaju besplatan pristup na manje od 80 odredišta koliko i onih koji “posjeduju” saudijsko-arapski pasoš. Saudijsko-arabijski pasoš se nalazi na 71. mjestu liste.

Trenutno Saudijci mogu slobodno putovati u samo 58 zemalja.

Popis ovih top 10 pasoša ostaje gotovo nepromijenjen u odnosu na lani. Singapur je na drugom mjestu s mogućnošću ulaska u 192 zemlje, zatim slijedi Južna Koreja koja dijeli treće mjesto s Njemačkom za ulazak u 191 zemlju.

Na četvrtom mjestu su Finska, Italija, Luksemburg, Španijaa, na petom su Austrija i Danska, dok su Francuska, Irska, Nizozemska, Portugal i Švedska na šestom mjestu.

SAD i Velika Britanija su na sedmom mjestu, zajedno sa Švajcarskom, Belgijom i Novim Zelandom. Pasoši SAD i Velike Britanije su padali od 2014. godine. Vlasnici tih pasoša u teoriji mogu otići na 187 destinacija, a u stvarnosti na 61 destinaciju.

Hrvatska je na 17. mjestu sa slobodnim ulaskom u 173 zemlje svijeta, Srbija se nalazi na 38. mjestu, Sjeverna Makedonija na 46. mjestu. Imaju ulazak u 126 zemalja, Crna Gora je na 47. mjestu i ima ulazak u 124 zemlje te konačno Bosna i Hercegovina koja se nalazi na 53. mjestu i ima ulaz u 117 zemalja./nezavisne/

Poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Od 1. augusta u Njemačkoj karantena za povratnike s odmora

Šef CSU-a Markus Söder poziva na karantenu za povratnike od  nedjelje 1.augusta. Nova pravila za …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)